събота, 4 май 2024 г.

Цвета Караянчева дала разрешение за решетките в НС

Снимки: Фейсбук
От агресивната опозиция се оплакаха днес от „Продължаваме промяната“. А атаките й приличали на „военната дезинформация“. Управляващите обявиха, че предишната председателка на Народното събрание Цвета Караянчева била подписала за решетките в Народното събрание, което предизвика голям скандал.
Един ден след като т. нар. опозиция опита, без реални аргументи и с грозни внушения, да свали заместник-председателя на Народното събрание – г-н Мирослав Иванов, и не успя, искаме да обърнем внимание на една опасна тенденция – наблюдаваме нестихваща поредица атаки, идваща от опозицията“. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“(ПП) Венеция Нецова-Ангова. Тя бе представена по време на днешния парламентарен контрол.
„Нормално е една опозиция да критикува, но не е нормално да атакува с всички методи в настоящия момент, когато очевидно сме на първа линия на дезинформационна война, която пропагандната машина на Путин води“, заяви Ангова.
„Интересно е кой стои зад тези атаки, чии интереси защитава тази т. нар. градивна опозиция“, коментира тя.
„Съмнително и притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация, основно с опита за внасяне на съмнения в обществото, опита за всяване на страх, провокиране на разделение сред българите“, се посочва още в декларацията на ПП.
Според най-голямата парламентарна група, от опозицията има „многократно повтаряне на неистини“. Ангова отбеляза и личните нападки. Това, по думите й, засилва крайните емоции и поляризацията сред хората. „Уважаема опозиция, толкова ли можете“, запита Ангова.
Тя посочи, че политически лица, фирми и бизнес кръгове са били активирани след изостряне на отношенията с „Русия на Путин“. По думите на Ангова, това е направено, за да се говори за газова криза и за това, че ще бъдат вкарани посредници или че не можем без руски газ. Дори и тази седмица, уж пробългарски партии, ни призовават да плащаме в рубли, посочи депутатът от ПП. Бизнесът и потребителите не са усетили спирането на газа, смята Ангова. Тя добави, че икономиката бележи ръст.
„Правителството бързо договори и доставките за следващите месеци, а занапред изгледите са, че ще имаме газ на значително по-добри цени от тези, които вие договаряхте“, обърна се тя към опозицията.
Видяхме, че в парламента т. нар. градивна опозиция е изключително активна или, бих допуснала, активирана, каза още Ангова. И даде пример с коментар по адрес на вицепрезидента на САЩ Камала Харис. „От ПП осъждаме най-категорично грубите и расистки думи към вицепрезидента на САЩ, направени от депутат от българския парламент“, декларира още тя.
Ангова коментира и темата за металните решетки, поставени върху вратите на Народното събрание. По-рано днес в декларация от ГЕРБ-СДС запитаха кой е наредил монтирането им и кой ще плати наложената административна санкция.
„Колкото до решетките на Цвета Караянчева, бивш председател на парламента, това е величествено политическо лицемерие“, каза Ангова. По думите й, по време на гражданските протести Караянчева, като председател на парламента, е дала разрешение за тези решетки. Ангова обяви, че сегашният председател на Народното събрание не е подписвал разрешение за поставяне на тези решетки.
По-късно темата коментира и председателят на Народното събрание Никола Минчев.
„Главният секретар на Народното събрание е разписал поставянето на решетки на входа на сградата без официална съгласувателна процедура с Министерството на културата“, каза Минчев. По думите му решетките струват 30 000 без ДДС. Препоръката на културното министерство ще бъде изпълнена и те ще бъдат махнати.
Според него подобно нещо не трябва да се допуска в бъдеще. По думите му те не дават добър пример. Той е разбрал за решетките от публикуваните снимки. Минчев не вижда политически мотив в целия сюжет на фона на факта, че въпросният главен секретар е назначен от Ива Митева. На мнение е обаче, че за такава сериозна поръчка би трябвало, като председател на НС, да бъде лично информиран.
Източник: zashtoto.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html