петък, 29 март 2024 г.

Без България на финала на Евровизия

Кадри: БНТ; интернет
Снощи в Торино се проведе първият полуфинал на конкурса „Евровия“. В него участват 40 страни, а България се опита да се класира  с авторско парче на д-р Милен Врабевски, изпълнено от групата Intelligent Music Project  и озаглавено Intention.
Българското изпълнение беше под номер седем на сцената, но не се класира за финала.
Авторът на Intention – д-р Милен Врабевски има компания за клинични изследвания. Той е в обществения съвет на БНР, който наскоро беше напуснат от оперната певица Александрина Пендачанска. Врабевски финансира и издигането на паметника на Цар Самуил на площад „Александър Невски“, който смути част от гражданите на София със светещите си очи. Барабанист на Intelligent Music Project е Стоян Янкулов – Стунджи. За него това е трето участие на „Евровизия“.
Вторият полуфинал в Торино ще бъде на 12 май, а финалът на 14 май.
Общо 17 страни участваха в първия полуфинал: Албания, Латвия, Литва, Швейцария, Словения, Украйна, България, Нидерландия, Молдова, Португалия, Хърватия, Дания, Австрия, Исландия, Гърция, Норвегия, Армения.
Десет от тях се класираха за полуфинала. Това са  Литва, Швейцария, Украйна, Нидерландия, Молдова, Португалия, Исландия, Гърция, Норвегия и Армения.
Музикантите от Украйна и тяхната песен „Стефания“ са фаворити за победа на тазгодишното издание на конкурса в Торино, сочат букмейкърите. Страната смени своя участник по политически причини.
„Оркестър Калуш“, които са украинското участие в тазгодишния конкурс за песен, се класира за финала в Торино в събота. От началото на въоръжения конфликт в Украйна групата изразява гласно подкрепата си за украинската съпротива срещу руската инвазия в социалните медии.
Русия беше изключена от тазгодишното издание на „Евровизия“, както и Беларус, по решение на Европейският съвет за радио и телевизия. България е представена в съвета от двете си обществени медии – Българското национално радио и Българската национална телевизия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html