петък, 19 април 2024 г.

Приеха украинските бежанци да бъдат здравно осигурени

Снимки: интернет

Парламентарната здравна комисия прие украинските бежанци да се ползват със статута на здравноосигурени лица в България. „Те ще получат равни права с българските граждани, съответно ще търпят и несгодите на системата“, каза председателят на комисията доц. Антон Тонев.

Депутатите не приеха в Закона за здравното осигуряване да се регламентира доходът, върху който се дължат здравните осигуровки, срока, за който се внасят здравните осигуровки, датата, от която възникват задълженията и правата на здравноосигурените лица и реда за внасяне на здравноосигурителните вноски, каквото предложение бяха направили между първо и второ четене от ДПС.

От името на Министерството на финансите Жени Начева заяви, че с предложението се предлага финансирането да става единствено за сметка на публичните разходи, а ние се намираме в извънредна, непредвидена обстановка и в такива случаи се налага търсене на различни подходи. „От една страна имаме възможност в такава ситуация за преструктуриране на разходи, свързани с европейски средства, от друга – на ниво ЕК също се договарят възможности за финансиране на тези дейности, а от трета страна – с приемането на Закона за Държавния бюджет е предвидена хипотеза, че МС може да одобрява допълнителни разходи за хуманитарна помощ през бюджета на Касата или бюджета на МЗ, когато това се налага“, каза тя. „Предлага се гарантиране на права, но те са с временен характер“, каза доц. Тонев.

Източник: zdrave.net

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html