петък, 19 април 2024 г.

Мария Бакалова: Да почетем храбростта на народа на Украйна

Снимки: AP; БГНЕС

Няколко церемонии по връчване на филмови награди от двете страни на океана адресираха продължаващата война в Украйна, като от сцената се включи и Мария Бакалова.

75-ата церемония по връчването на отличията на БАФТА (Британската академия за кино и телевизия) се състоя снощи в Лондон. Главната награда — за най-добър филм, спечели драмата „Силата на кучето“ на режисьорката Джейн Кемпиън. „Дюн“, който влезе в състезанието с 11 номинации, получи най-голям брой награди — 5, но в по-слабо престижни категории: за операторска работа, визуални ефекти, музика, звук и сценография. Автобиографичната драма на Кенет Брана „Белфаст“ бе обявена за й-добър британски филм. Най-добър чуждоезичен е японският „Карай колата ми“, а най-добра анимация – „Енканто“. Британската актриса Джоана Сканлан бе обявена за най-добра сред изпълнителките на главни роли. В After Love тя играе Мери Хюсеин, приела исляма англичанка, която след неочакваната смърт на съпруга си открива, че той е водел двойнствен живот. Уил Смит спечели приза за най-добър актьор в спортната драма „Методът Уилямс“.

Председателят на БАФТА Кришненду Маджумдар откри церемонията с изявление, в което изрази солидарност с страдащите в страната. „Заедно с нашите колеги от Украинската филмова академия, ние сме солидарни и се надяваме на завръщането на мира“, каза той. „Изключително сме благодарни на журналистите, отразяващи Украйна, много от които са членове на БАФТА. Нашите мисли са с народа на Украйна, както и със засегнатите от други конфликти по света.“

Водещата Ребъл Уилсън беше по-директна в подхода си. Представяйки музикалното изпълнение на Емилия Джоунс, тя обясни, че на сцената ще има двама преводачи на жестомимичен език. „И това е жестът за Путин“, каза тя, като показа среден пръст.

Почти едновременно с връчването на BAFTA в Лондон, в Лос Анджелис бяха обявени наградите „Изборът на критиците“. Големият победител се оказа същият — „Силата на кучето“. Там сред участниците в церемонията бе и българската актриса Мария Бакалова, която излезе на сцената, за да обяви победителя в категорията за най-добър поддържащ актьор. Бакалова, която спечели „Изборът на критиците“ за най-добра поддържаща женска роля за изявата си в „Борат: Последващият кинофилм“ сподели, че Украйна е „само на няколкостотин мили“ от родния й град в България. „Докато сме заедно в тази специална нощ, искам да отделя малко време, за да почетем храбростта на народа на Украйна“, каза тя. Бакалова направи пауза, докато тълпата аплодира, преди да продължи, „който защитава правото си на независимост и демокрация“. „Виждаме ви, подкрепяме ви, сърцата ни са с вас“, обърна се тя към украинците от сцената в Лос Анджелис.

„Искрено се надявам, че ще се съберем и ще поставим началото на нова ера на културен и художествен обмен между Източна Европа и Холивуд, който имаше основополагаща роля в киното през XX век“, допълни 25-годишната бургазлийка.

Източник:  segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html