четвъртък, 25 април 2024 г.

38 г. по-късно България отново има скиор в Топ 10 на олимпиада

Снимки: БОК/Фейсбук

След 38-годишна пауза български скиор отново се класира в челната десетка на олимпийско състезание в алпийските дисциплини. Постигна го Алберт Попов, който зае 9-о място в крайното подреждане на слалома – заключителната индивидуална надпревара за алпийците в Пекин.

Последният наш състезател, влязъл в Топ 10, беше легендата Петър Попангелов, завършил 6-и в същата дисциплина на игрите в Сараево`84.

Сега Попов постигна и най-добрия резултат сред всички български спортисти в китайската столица – досега върховото класиране беше 15-ата позиция на сноубордиста Радослав Янков в паралелния гигантски слалом.

Олимпийски шампион стана французинът Клеман Ноел, който комбинира общо време 1:44,09 мин. от двата манша по трасето на пистата „Ледена река“ в Янцин. Сребърния медал заслужи Йоханес Щролц (Ав) с изоставане от 61 стотни, а за бронза се пребори Себастиан Фос-Солевог (Нор) с пасив от 70 стотни.

Времето на Алберт Попов беше с 1,06 сек. по-бавно от това на победителя – 1:45,15 мин. Във II манш участва и вторият български национал в мъжкия ни тим – Камен Златков, който беше 20-и след първото спускане, но пропусна врата и отпадна.

По-рано тази сутрин и двамата ни олимпийци се представиха впечатляващо в първата половина от слалома. Двамата ни 24-годишни национали намериха място в Топ 20 на I манш и получиха чудесен шанс да се борят за престижно класиране.

Попов даде 9-о време при първото преминаване по трасето, изоставайки с 0,70 сек. от временния лидер Щролц. Втори и трети във временното подреждане бяха норвежците Хенрик Кристоферсен (+0,02 сек.) и Фос-Солевог (+0,06 сек.), а Златков бе 20-и с пасив от 1,74 сек.

На старт в най-техничната дисциплина застанаха общо 87 състезатели, от които 34-ма не стигнаха до финала на I манш, а един беше дисквалифициран. Всички 52-ма финиширали стартираха във II манш, в който отпаднаха още шестима и още един беше дисквалифициран. Така в крайното класиране останаха малко повече от половината участници – 45 слаломисти.

„През този сезон се видя, че и няколко секунди може да се преборят. 70 стотни не са малко, но не са и много. Теренът е тежък и смятам, че ще се справя. Вярвам в себе си. Нищо не се знае. Слалом, рисково е. Някои хора ще дават повече газ, отколкото могат. Ще има изненади“, прогнозира след края на I манш Попов пред БНТ.

Източник:  segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html