четвъртък, 25 април 2024 г.

Разследват треньорите на руската фигуристка Валиева

Снимки: БГНЕС

Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че ще проведе разследване срещу треньорите на руската фигуристка Камила Валиева, уличена в употреба на забранено вещество. Темата с 15-годишната състезателка продължава да бъде най-коментираната на олимпийските игри в Пекин.

След отборната надпревара стана ясно, че е дала положителен резултат за триметазидин, като се очаква решение на Спортния арбитражен съд (КАС) дали тя ще може да участва в следващите стартове в Пекин, или ще бъде отстранена.

Днес около 15 ч. българско време предстои изслушване, а Валиева ще научи каква е съдбата ѝ в понеделник.

В отговор до „Ройтерс“ от WADA съобщават, че ще поискат от независими експерти да разследват треньорите, докторите и всички останали от екипа на Валиева. Един от тези, които ще бъдат проверени, е главният треньор на фигуристите в Руския олимпийски комитет (РОК) Сергей Дудаков. Личен треньор на Валиева е Етери Тутберидзе, докато лекар на отбора е Филип Швецки.

Искането за разследване идва от МОК. Ръководните фактори в организацията са убедени, че допинг пробата е изцяло по вина на хората около Валиева.

Казусът около фигуристката е заплетен, тъй като тя е само на 15 години и според действащите правила не подлежи на ефективна санкция. В същото време се чака и становище от Руската антидопингова агенция (РУСАДА) за забавеното обявяване на положителната проба.

Съществува вариант треньорите на Валиева да бъдат санкционирани, а тя няма да бъде лишен от състезателни права. Това ще се случи, ако се докаже, че рускинята е взела лекарство по предписание на лекарския екип.

Следващата надпревара при дамите е на 15 февруари, когато е кратката програма.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html