петък, 29 март 2024 г.

Катя Дафовска: Не съм очаквала триумфа в Нагано

Снимки: БОК/Фейсбук

На 9 февруари 2022 г. се навършиха 24 години от първото злато за България на зимна олимпиада, след като в Нагано през 1998 г. биатлонистката Екатерина Дафовска се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка. В деня на тази важна за нея и за цяла България годишнина Дафовска е в Пекин, отново на олимпиада, но вече като член на Изпълнителното Бюро на БОК и Председател на Българската федерация по биатлон. Тя даде интервю за Китайската медийна група.

– Г-жо Дафовска, най-напред искам да ви честитя важната за вас и за цяла България годишнина – точно на 9 февруари преди 24 години Вие получихте първия златен медал за България на зимни олимпийски игри. Как се чувствате днес, когато си спомните за този забележителен ден през 1998 г.?

– Като се върна назад в годините, ме изпълва чувство на изключително приятни спомени, чувство за добре изпълнен дълг, чувство на радост и гордост, че успях да допринеса със своите усилия и успех да се чуе българския химн на зимната олимпиада в Япония преди 24 години. В самия ден на победата човек не осъзнава постижението си толкова силно, защото това все пак е състезание и естествено има еуфория, даваш всичко от себе си. Но скоро след това и особено, когато се прибрах в България и видях как ме посрещнаха хората, тогава наистина осъзнаваш победата и идва голямата радост. И до ден днешен съм благодарна за този шанс и си спомням с радост и гордост за него.

– Очаквахте ли такава голяма победа?

– Не, не съм очаквала и според мен точно в това е смисълът – който очаква, не винаги получава най-доброто. Човек „прегаря” и не трябва да има големи очаквания, но трябва да се мобилизира и да се стреми да покаже най-доброто, на което е способен, да бъде спокоен и да се състезава.

– Сега сте в Пекин и всеки ден сте на пистата в олимпийското селище, където се състезават българските представители по биатлон. Кажете моля нещо повече за българските участници.

– Веднага след пристигането ми в Пекин, още на следващия ден, отидох в олимпийското селище и успях да присъствам на стартовете по биатлон – тогава се провеждаше стартът при жените. За съжаление нашите състезателки не успяха да си „направят” стрелбата. Искам да подчертая, че условията на стрелбището бяха добри и позволяваха да се стреля добре и точно, нямаше силен вятър, който обикновено пречи на точната стрелба. Между другото, според прогнозите за времето, такъв силен вятър се очаква през следващите дни, очаква се и времето да се развали. Тогава условията ще бъдат по-различни от досегашните и ще се променят със засилването на вятъра. Нашите състезатели не са свикнали на такова време и трудно се нагаждат към него. Но, нека да има шанс и за другите, да има шанс за всички, които все пак са по-пригодени за такова време! И друго нещо – височината и въздухът също се отразяват на състезателите. При тренировките в България също сме на голяма височина, но въздухът е по-сух, по–различен и състезателите все още не са се аклиматизирали и адаптирали напълно. Не е изненадваща височината, но явно сухият въздух ги тормози повече и си оказва влиянието…

– Какви са условията, осигурени от китайските домакини и организатори?

– Условията са добри, организаторите са се постарали, имаме си всичко, от което се нуждаем, храната също е хубава. Много е добър и интернетът в олимпийското селище, както и горе на самите писти. А това също е важен елемент за нас.

– Кажете малко повече за българското участие в биатлона?

– Димитър Герджиков успя да покаже възможностите си и в ски бягането, и в стрелбата. Той записа най-предно класиране от тримата български биатлонисти в дисциплината 20 км индивидуално и само с две грешки в стрелбата завърши на 41-во място. Владимир Илиев не можа да покаже изцяло възможностите си. Неговите собствени очаквания бяха по-големи от постигнатото, което понякога пречи. Той искаше много да направи добър резултат, тъй като това е може би последно негово участие в олимпиада, поради възрастта му. Той е на 34 години и може би няма да има възможност да отиде на следваща олимпиада. До към 35-40 години е силата на състезателите. А идват и млади и е доста трудно да се бориш с 20-25 годишните! Владимир Илиев се нареди 61-ви, а Антон Синапов остана 85-и. Много важна в биатлона освен ски бягането, е и стрелбата. Необходима е бърза и точна стрелба, а това е съвсем индивидуално, при всеки е различно. Нямаш ли усет за точна стрелба, ако стрелбата не е „вътре в теб”, колкото и години да се учиш, трудно ще се постигне висок резултат. Тук е важно да „отсееш” точният момент, когато натискаш спусъка, а това е вътрешен усет, който трябва да го имаш, за да успееш. Ако го нямаш, може да чакаш с години да дойде „твоят ден”! Така е и при всеки спорт – най-важното е да намериш човека с необходимите физически и психологически данни, които по-нататък се доразвиват от треньора и от самия спортист.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html