събота, 20 април 2024 г.

Джокович влиза в битка за „Спортен Оскар“

Снимки: Туитър
Шестима мъже и шест жени бяха номинирани в традиционните награди „Лауреус“, познати сред феновете като „Спортните Оскари“, които се връчват в няколко различни категории всяка година от началото на века.
Номинациите са на база постиженията на атлетите през изминалата 2021-ва, като освен най-добри спортисти при мъжете и жените, награди се дават в категория „Отбор на годината“, „Пробив на годината“, „Завръщане на годината“, „“Спортист с увреждания, Награда за алтернативни спортове“, както и „Кауза на годината“.
Изключително интригуваща ще е надпреварата при мъжете, където виждаме суперзвезди като Новак Джокович (тенис), Том Брейди (американски футбол), Роберт Левандовски (футбол), Макс Верстапен (Формула 1), Елиот Кипчоге (лека атлетика) и Кейлъб Дресел (плуване).
Внимание приковава името на Новак Джокович, който без съмнение е най-спорната спортна фигура от началото на годината, но „Спортните Оскари“ се връчват за изминалата 2021-ва. А през нея Джокович все три от титлите в Шлема, като игра и финал нa US Open, където Даниил Медведев го спря от мечтата за пълен Голям шлем.
Ноле, който според последни информации бил склонен да се ваксинира, е печелил тази награда четири пъти в кариерата си, като тенисистите са кралете на „Спортните Оскари“, защото пет награди има Роджър Федерер, а две миналогодишния победител Рафаел Надал.
Преди година при дамите победителка бе Наоми Осака, която очаквано не е сред номинираните заради слабия си сезон. Там е Ашли Барти, но не заради спечеления преди дни Australian Open, a заради „Уимбълдън 2021“ и прекараната цяла година като №1 в ранглистта.
Тя ще се бори с най-добрата футболистка Алексия Путеяс, спринтьорките Алисън Филикс и Илейн Томпсън, както и кралиците на плуването Ема Маккиън от Австралия и американката Кейти Ледецки.
Сред отборите също имаме шест номинации, три от които са футболни. Това са Италия, който стана Европейски шампион, колегите им от Аржентина, които начело с Лео Меси стъпиха на континенталния връх на Южна Америка, както и дамският тим на „Барселона“, който нямаше конкуренция през изминалия сезон. Номинацията получи и отборът на „Мерцедес“ във Формула 1, който за осми пореден сезон спечели титлата при конструкторите, което не е правил нито един тим в този спорт до момента.
Сред номинираните са шампионът от НБА – „Милуоки Бъкс“, както и отборът до скокове във вода на Китай, който обра почти всеки медал в Токио, независимо дали при мъже, жени или отборно.
Източник: dir.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html