сряда, 1 май 2024 г.

„Продължаваме промяната“ издига Борис Бонев за кмет на София?

Снимки: Фейсбук

Борис Бонев води най-дългата кандидаткметска кампания. Година и половина преди местните избори и 3 години след предишните, в които лидерът на „Спаси София“ остана трети. Тогава критикува сам себе си, че е влязъл в битката едва три месеца преди датата на вота.

33-годишният днес политик се връща през 2015 г. от Франция в родината си и обявява като свой фокус трамвайната мрежа, устойчивата градска среда и опазването на архитектурата. Като независим общински съветник от „Спаси София“ е навсякъде, където вижда проблем в столицата – дали е ремонтът на театър „София“, или пък осветлението в града, каквато тема повдигна в неделя.

На последните кметски избори младият Бонев се яви като независим кандидат за поста на Йорданка Фандъкова и постигна впечатляващ резултат – близо 48 000 гласа, или 10,77% от вота на столичани. Тогава социолозите показаха, че 1/5 от гласовете му са от симпатизанти на “Демократична България”. Той изпревари кандидата на градската десница арх. Борислав Игнатов, а лидерите на коалицията бяха подложени на критики, че не са направили достатъчно да се явят заедно със „Спаси София“. После пък Бонев отхвърли предложението им за обща група в СОС.

Насред настоящия си мандат като съветник – миналата година, заяви, че “работим всеки ден, за да станем по-добри и след две години да заслужим доверието на софиянци. А тогава… и небето няма граница!”. През ноември пък – дни след последните парламентарни избори, със “Спаси София” пуснаха във фейсбук анкета “Време ли е за нов кмет на София?”.

Младият усмихнат Бонев често говори за промяна, а политическа мълва отдавна говори, че очакванията и надеждите му са да е кандидат и на “Продължаваме промяната” през 2023 г. При неделната му тв изявя за уличното осветление премиерът Кирил Петков реагира за минути – веднага му благодари и го поздрави във Фейсбук за разкритията и обеща проверка.

Докато бе служебен министър, Петков поощри и акция на „Спаси София“ – през май Бонев даде пресконференция пред Министерството на икономиката как над 1000 паркоместа в центъра се ползват незаконно и безплатно от министерства и агенции. А Петков сам слезе при него и заяви: “За мен законът е най-важното нещо. Градската среда – също, и на мен лично не ми харесва, че навсякъде има автомобили. София трябва да започне да прилича на европейски град”.

Бонев работи бавно, старателно и ефектно за кметските избори. Целта му днес вероятно е освен от “Промяната” да бъде припознат официално и от десните. След балотажа през 2019 г. се разпали дискусията – част ли е лидерът на “Спаси София” от градската десница, или е всъщност новото, младо лице на Мая Манолова и нейното движение “Изправи се”. “Отново принципът е разделяй и владей. Отново има осмиване на избиратели, вместо да намерим начин да привлечем тяхната подкрепа. На мен колегите от ДБ категорично не са ми врагове, а напротив. Дори тези, които са ме блокирали, за да не виждам какво пишат срещу мен или пък за да мога да им отговоря”, отговори той във Фейсбук.

Към героичния образ на борец срещу схеми в столицата прибави и заплахи, които е получил за живота си. В неделя отново пред bTV Бонев разкри и откъде научил: “Уведомиха ме от американското посолство, че техните служби са засекли заплахи за моя живот и здраве. САЩ имат закон, който ги задължава при такава заплаха да уведомят лицето, ако е публична личност. Става въпрос за тежки заплахи – убийство, отвличане или тежка телесна повреда, която може да доведе до смърт.” И припомни, че “Спаси София” е разкривала много злоупотреби и са обидили “доста хора с прякори”. Взел мерки за сигурността си, но не ползвал държавна охрана.

Източник:  24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html