сряда, 1 май 2024 г.

Нинова за уволненията в „Дума“: Лъжа и манипулация

Снимки: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини вътрешната опозиция в личностна битка, а не в защита на политики. „Това е лична битка срещу мен, защото започнах реформата в БСП. Защото ограничих мандатите на депутатите“, коментира тя по БНТ. „Защото им казах – „няма да правите повече обществени поръчки с ГЕРБ“, допълни тя. По думите й тази битка започнала, защото тя подела курс срещу „срещу задкулисие, зависимости, употреба на партията за лични цели“. „Тези другари, които напускат, не можаха да приемат резултата от прекия избор, той е голямо достижение на БСП“, разтълкува Нинова причините за атаките срещу нея от вътрешнопартийните й опоненти. И припомни, че на пряк вот е получила над 80% от гласовете, което не се е случвало в БСП.

Нинова за пореден път отрече уволненията на именити журналисти от в. „Дума“ от името на ръководството. Тя нарече тези твърдения „Лъжа и манипулация“. „Г-жа Дърева е автор на „Дума“. Никой не я е освобождавал, винаги е добре дошла. Никой не е уволнявал журналисти, такава лъжа и манипулация…“, възкликна Нинова.

Тя заяви още, че по време на отминалия преди седмица конгрес не е чула „нито една критика по отношение на политиката, която води БСП“, а „само лично срещу мен“. „Чух безумната реплика на конгреса от един млад делегат – „задачата ни на конгреса е да махнем Корнелия Нинова“, каза още соцлидерката.

Не е в правомощията на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството“, каза още вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията. Коментарът ѝ е по повод призива на Илияна Йотова по-голяма подреденост в посланията и в действията на правителството.

Госпожа Йотова си позволи да каже това. Нито е в правомощията на президентската институция, нито е и морално да се поставят такива условия пред правителството. Този парламент е избран от народа, това правителство е излъчено от този парламент и в България има разделение на властите. Нека има спорове между институциите, но в рамките на разделението“, каза Нинова.

Въпреки критиките си към вицепрезидента, тя увери, че няма напрежение между нея и президентската институция. „Президентът Румен Радев си има своите правомощия и ги упражнява“ допълни първата дама на социалистите. Поясни, че е пропуснала церемонията по встъпване в длъжност заради конгреса на БСП, но е поздравила президентската двойка за началото на втория им мандат.

Калоян Методиев е началник на моя кабинет, защото има качества, работата в министерството е огромна и имам нужда точно от такъв човек като него, отговори Нинова на коментарите, че е назначила Методиев – един от най-големите критици на Радев, за да покаже, че се противопоставя на президента.

В „Денят започва с Георги Любенов“ вицепремиерът изтъкна, че правителството показва ясна воля за справяне с кризите чрез заложеното в бюджета за 2022 г. „Знам, че това не е всичко, което хората очакват. Не можем с магическа пръчка да решим всички проблеми, но това са първи стъпки, които показват че има промяна в политиката“, каза Нинова.

Мая Манолова да си говори каквото си иска, тя все прави опити за нови проекти, но хората ще разберат кой в действителност полага грижи за хората“, коментира министърът слуховете, че Манолова ще прави нова лява партия. „Всички „нови“ леви проекти досега копираха програмата на БСП“.

Тя увери, че новият закон за колекторските фирми, ще бъде внесен в Народното събрание до края на февруари. Очаква голяма съпротива от сектора, защото в него се въртят 4 милиарда лева, но увери, че е готова да осъществи промените докрай.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html