сряда, 1 май 2024 г.

В България има 206 американски военни

Снимка: Davide Dalla Massara

Към средата на януари в България е имало 206 американски военнослужещи със съответното въоръжение и техника, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на отбраната Стефан Янев.

Той уточни, че според споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ от май 2006 г. в страната могат да присъстват не повече от 2500 цивилни и униформени американски военнослужещи. Министърът уточни, че тази численост дори не е доближавана, и то общо на годишна база, с всички ротации за различните учения.

Информацията за числеността на американските военни в страната излиза на фона на намерения на НАТО да изпрати допълнителни военни и техника в България заради близостта й до Украйна и действията на Русия в региона. Според информация на CNN от началото на седмицата към момента се дискутира изпращането на около 1000 американски военни в България.

В отговор на въпрос на депутата Елена Гунчева от партия „Възраждане“ Янев уточни, че базите, които те използват, са български, а не американски или на НАТО. Министърът допълни, че САЩ са вложили пари в изграждане на инфраструктура в базите, включително в сгради, обходни пътища, мишенни полета и т.н. Американските военни плащат токът и водата на сградите, които ползват.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html