сряда, 1 май 2024 г.

Иглика Трифонова ще получи Наградата на София за приноса си към киното

Снимка: Столица Култура

Режисьорката ще оглави международното жури на 26-ия Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест и ще бъде един от носителите на Наградата на София – отличието, което се връчва за принос към изкуството на киното.

Иглика Трифонова завършва „Кино и телевизионна режисура“ във ВИТИЗ през 1982 г. в класа на Георги Дюлгеров, след което започва кариерата си като режисьор на документални филми. Първите ѝ творби са „Лето господне 1990“ (1990, Първа награда на фестивала „При футура“ в Берлин), „Възможни разстояния“ (1992, Награда на фестивала на документалното кино в Молдова), „Разкази за убийства“ (1993), „Портрет на една актриса“ (1994) и „По пътя“ (1995).

Иглика Трифонова работи и като асистент на Георги Дюлгеров и Рангел Вълчанов. През 2001 г. дебютира в игралното кино като режисьор и сценарист на филма „Писмо до Америка“. Филмът е удостоен с шест награди на Фестивала „Златна роза” през 2000 г., получава Наградата на FIPRESCI на фестивала „Молодист“ в Украйна. На екипа е връчена наградата „Дон Кихот“ на Международната федерация на киноклубовете (FICC) – Киев 2001, Голямата награда за най-добър филм – „Златна ракла“ (Пловдив, 2001), Специалната награда на журито (Истанбул 2002), Голямата награда „Матадоро“ – Норделик, (Холандия 2003).

През 2006 г. филмът „Разследване“, създаден в тандем с продуцентката Росица Вълканова, получава специалната награда на журито, наградите на критиката, за мъжка роля (за Красимир Доков) и за операторско майсторство (за Рали Ралчев) на Фестивала „Златна роза“.

Следващият филмов проект на дуета Трифонова – Вълканова – „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ – печели през 2011 г. в Кан наградата на ScriptEast за най-добър сценарий в Централна и Източна Европа.

„Асансьор за пациенти“ е част от програмата на 21-вия София Филм Фест през 2017 г. Сюжетът представя историята на двама пациенти, чиято кратка среща в един болничен асансьор може да се окаже съдбоносна.

 

Източник: Столица Култура

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html