сряда, 1 май 2024 г.

Изложба показва Бестиария на Станислав Лем с илюстрациите на Даниел Мроз

Снимка: Галерия Чурчулиев

Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград представя експозицията „Бестиарият на Лем според Мроз“ с октриване на 25 януари /вторник/ 2022 г. от 17:30 до 19:00 в зала № 1 на галерията.

Във връзка със 100-годишнината от рождението на Станислав Лем, Сеймът на Република Полша обяви 2021 за Година за година на Лем.  Станѝслав Херман Лем е полски учен, мислител, философ – в областта на футурологията, оригинален публицист, литературен критик,  остроумен сатирик, ала най-вече –писател-фантаст, един от най-превежданите и най-четените в целия свят.

Творчеството на Станислав Лем е световен феномен, разкриващо могъществото на творящия Разум, на неговите постижения, отговорности и безумия.  В романите си той  засяга такива значими теми като етичните проблеми, свързани с появата на самоосъзнати роботи и изкуствен интелект, както и правни проблеми, породени от постиженията на съвременната медицина (дали човек с множество трансплантирани органи все още е същата личност?).

Снимка: Галерия Чурчулиев

Експозицията представя впечатляващите резултати от дългогодишното сътрудничество между Станислав Лем и краковския художник Даниел Мроз, който придава тъй съвършена графична форма на чудноватите Лемови литературни герои и зверове, че за мнозина илюстрациите на Мроз и текстовете на писателя са се превърнали в едно неразделно цяло.

„Бестиарий” произлиза от латинската дума „bestia” (звяр, животно) и се превежда като „зверилник” – така са наричали средновековните сборници с алегорични разкази за животни, които имат поучителен характер и обикновено са богато илюстровани. В този бестиарий са представени еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем.

Изложбата ще продължи до 15 февруари 2022 г.

 

Изотчник: Галерия „Петко Чурчулиев“ Димитровград

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html