сряда, 1 май 2024 г.

Борисов към кабинета: За два месеца ви изчезнаха 4 милиарда

Снимки: интернет

„Длъжен съм да предупредя българите: когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези пищни тържества ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска колана и ще ви предлага постни пици. Длъжен съм да ви предупредя, че ще платим горчиво за това, което сторихме. На тези млади момчета искам да кажа: за два месеца ви изчезнаха 4 милиарда от сметките? Та вие откраднахте 4 милиарда? Ами, ако са 8? Защо тихомълком взимате дългове по половин милиард всяка седмица?“, каза на брифинг лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Той и хората му разкритикуваха остро проектобюджета, представен вчера от финансовия министър Асен Василев. Те възразиха срещу поемането на нов дълг и заложения дефицит. Така се отдалечавала България от членство в Еврозоната.

„Имам 30-годишен стаж в Министерството на финансите и нямам спомен да се прави бюджет така, като изключим 1997 г. Но знаете символ на какво е тя“, включи се и бившият финансов министър Кирил Ананиев, сега депутат от ГЕРБ. И допълни, че по данни на новата власт се очаква дефицитът да е 4,1%, но „това не е истинската цифра“. Само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази година се предвижда да бъде 4.1 на сто, но това не е истинската цифра, защото в края на миналата година бяха изписани като касов разход над 2 млрд. лв. и вероятно ще стигне до около 6 процента, смята той. „Това са изключително притеснителни тенденции, които ще доведат или до увеличаване на данъците, или до влизане в дългова спирала“, каза още Ананиев.

Източник: clubz.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html