сряда, 1 май 2024 г.

Отбелязват 100-годишнината от рождението на именития троянски художник Григор Първев

Снимка: Галерия „Серякова къща“

Първата изложба за 2022 година в галерия „Серякова къща“ е посветена на 100 годишнината от рождението на доайена на троянските художници Григор Първев. Това е и първото събитие от поредицата посветени на 60-годишнината на Музея на занаятите – Троян.

Експозицията „Неблагонадеждният“ включва около 40 художествени творби на автора от фонда на Музея на занаятите. Колекцията наброява 57 картини – графика и живопис, част от тях са дарени на Музея от художника.

Григор Първев е роден на 23.01.1922 г. в село Драганово, Великотърновко. След гурбет в Австрия, където работи като градинар и открива художествените си заложби, завършва Художествената академия в София през 1951 г., специалност стенопис.
След година в затвора, където е по подозрение в противодържавна дейност, е изпратен по разпределение учител в Кърджали. Там Григор Първев среща троянката Тотка Каранейчева, учителка по литература, с която свързва живота си.
След поредните житейски несгоди (принуден е да стане миньор, поради несправяне с учебната програма) двамата се местят в Троян. Тук след конкурс Григор Първев е назначен за художник на киното – рисува афиши за филмите.

Снимка: Галерия „Серякова къща“

През 1967 г. е първата му самостоятелна изложба – графика, във фоайето на троянското читалище. После се отдава на живописта – портрети, натюрморти, пейзажи, фигурални композиции. Участва в множество общи регионални, национални и международни изложби, но тъй като е считан за „неблагонадежден“ в политическо отношение, не е приет в Съюза на българските художници. Наред с рисуването пише разкази за деца и възрастни, участва в театрални постановки, споделят организаторите.
След промените през 1989 г. художникът Григор Първев е преоткрит от колекционери и галеристи. От създаването на Дружеството на троянските художници през 1991 г. е негов член и участва във всички общи изложби. През 2008 г., по случай 140-годишнината от обявяването на Троян за град е удостоен с почетното отличие „Златен герб“ – Троян.
Януари 2012 г. Григор Първев отбелязва 90-тата си годишнина с ретроспективна изложба в галерия „Серякова къща“.
Художникът напуска земния си път на 4 август 2019 г.

Източник: Галерия „Серякова къща“

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html