сряда, 1 май 2024 г.

Депутатите ще влизат със зелен сертификат в парламента

Костадин Костадинов, сн. архив
От 24 януари 2022 година в сградите на Народното събрание вече ще се влиза срещу зелен сертификат, PCR тест или антигенен тест. Против това се обявиха от партия „Възраждане“, а от „Има такъв народ“ се въздържаха при гласуването с мотив, че текстовете не са обмислени и могат да бъдат обявени за противоконституционни.
Вносителят „Продължаваме промяната“ подкрепи изцяло предложението с цел да са равни с всички останали хора и да покажат, че вече са дошли нови времена. ГЕРБ обаче припомниха, че те са предложили първи зеления сертификат още в първия ден на 47-ото Народно събрание.
Според ДПС това решение ще даде усещането, че депутатите не са специална каста. От „Има такъв народ“ са на мнение, че с това решение няма да спрат депутатите, които нямат сертификат и откажат тест, да влязат на работа.
БСП подкрепиха влизането със зелен сертификат в сградите на парламента. „Демократична България“ смятат, че депутатите са високорискови заради многото контакти и зеленият сертификат в сградите на НС ще позволи да не спрат законодателната си дейност.
От партия „Възраждане“ съобщиха, че ще сезират Конституционния съд за решението за влизане в сградите на НС със зелен сертификат, ако успеят да съберат подписите на 1/5 от депутатите.
За тестове на входа на парламента депутатите ще си плащат сами, както и техните сътрудници. За сметка на бюджета на парламента ще бъдат тестовете на сътрудниците на комисии, администрация и представителите на медиите.
Според Кирил Петков за отмяна на зеления сертификат ще се мисли при високи нива на ваксинация. За последните три дни по новата програма за стимулиране на имунизацията са се ваксинирали 92 000 души.
„Аз, докато съм премиер, няма да има задължителна ваксинация. Другото, което искаме наистина от сърце, е да премахнем зелените сертификати, но не на база просто да ги премахнем, а когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците, че в момента не се запълват интензивните легла“, заяви премиерът Кирил Петков. По думите му в момента нивата на ваксинация са реално 35%.
Източник: bnt.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html