сряда, 1 май 2024 г.

Група съвременни фотографи се вдъхновяват от река Дунав

Снимка: Галерия „Петко Чурчулиев“ Димитровград

Изложбата „Дунавски перспективи“ на Центъра за съвременна фотография „Роберт Капа“ гостува в Градска художествена галерия „Петко Чурчулиев“ Димитровград. Експозицията ще бъде открита на 5 януари от 17 часа и може да бъде разгледана до 21.01.2022.

Една от най-големите европейски реки е вдъхновила не един фотограф и всеки е показвал различен аспект от нея. И това е не само защото реката е различна в различните жанрове или епохи, а защото е представена от различни художници. Кой и как е подходил към нея? На какво е обърнал специално внимание? На пейзажа на заден план? На хората, които живеят край водата или преживяват благодарение на водата? И изобщо, къде точно е мястото на фотографа?
Творбите в изложбата на Центъра за съвременна фотография „Роберт Капа“ „Дунавски перспективи“ са селектирани от поредиците на фоторепортерите от Pictorial Collective. Всеки от членовете на тази група е пътувал до различен участък на реката в различна страна, за да снима всекидневието на хората, които живеят там, да запечата непокътнатия (на пръв поглед) пейзаж или градския, изградения пейзаж, обграждащ реката като затворена сцена с лица, дейности и гледки.

В изложбата са включени фотографии на Дунав от различни градове в Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватска, Румъния и България.

Фотографи: Шимон Мориц-Шабян, Денеш Мартонфаи, Балинт Хирлинг, Акош Щилер, Адам Урбан, Андраш Д. Хайду, Балаж Мохаи, Роберт Ласло Бачи, Ласло Вег.

Изложбата е част от проект, осъществен в сътрудничество с унгарските институти в Истанбул и Букурещ.

 

Източник: Градска художествена галерия „Петко Чурчулиев“ Димитровград

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html