Начало АКЦЕНТИ Най-добрите плажове в Европа – част 1

Най-добрите плажове в Европа – част 1

снимки: traveller

Макар и в Европа да е зима, мечтите за слънце и море не ни напускат. Затова направихме списък с най-зашеметяващите плажове на стария континент – да се стоплим и да помечтаем. Отбележете любимите си, пригответе слънцезащитния крем и съвсем скоро ще се излежаваме по плажовете.

Calla Macarelleta, Менорка, Испания

Този девствен плаж – частично защитен от варовиков залив – е в един от най-зрелищните кътчета на Менорка. За съжаление, това е и една от най-скритите части на обляния от слънцето на Испания остров, което означава, че тук няма да намерите никакви туристически тълпи – само тюркоазени води, ароматни борови дървета и много място за обиколки. Можете да стигнете до плажа с автобус или кола, но ви препоръчваме да вземете изберете 40-минутна разходка от Cala Galdana, която ще ви отведе по известната крайбрежна пътека Camí de Cavalls.

Вътрешен съвет: Фактът, че Cala Macarelleta е толкова сравнително недокоснат, означава, че няма много удобства на плажа. Запасете се с храна и напитки, преди да пристигнете, и бъдете готови да не използвате тоалетната за известно време.

Cala D’Hort, Ибиса, Испания

Мистичната Es Vedra е едно от най-големите чудеса на Ибиса – малък, продълговат скален остров, който стърчи от морето, за който се казва, че е третото най-магнетично място на земята. Почувствайте привличането му от бреговете на Cala D’Hort, където ще откриете най-безпрепятствената гледка към тази скалиста легенда. Но не прекарвайте целия си следобед, взирайки се в гигантска скала – топлите плитки води ви очакват.

Вътрешен съвет: Ако планирате да посетите Es Vedra, резервирайте си маса в Es Boldado. Този ресторант на върха на скалата предлага пресни и много вкусни морски дарове и отлична паеля.

Praia de Benagil, Алгарве, Португалия

Най-фотографираният плаж в Португалия е популярен и то с причина – той е просто зашеметяващ, частично засенчен от древна пещера с дупка в тавана, от която струят лъчи слънчева светлина, хвърляйки златист оттенък върху блещукащата скала. За да го видите сами, ще трябва да плувате на 200 м от основната част на плажа около скалиста скала, след което да преминете през един от отворите на пещерата, за да се удивите на това геоложко чудо.

Вътрешен съвет: Теченията в района могат да бъдат силни, така че ако не сте уверен плувец, можете да се качите на една от разходките с лодка, които тръгват от няколко местни плажа (Armação de Pêra, Carvoeiro и други), или да наемете кану и да гребете до там.

Navagio, Закинтос, Гърция

Най-вълнуващият участък от йонийския остров Занте (известен още като Закинтос) без съмнение е плажът Navagio. Причината да бъде наречен „Залив на корабокрушението“ е очевидна веднага, когато погледнете огромния метален звяр, който лежи на блестящия чакълест плаж. MV Panagiotis заседна през 1980 г. и оттогава се превърна в звездата на плажа – туристически лодки плават от целия остров, пълни с туристи, нетърпеливи да го зърнат. Но не е само корабът, което впечатлява: белите скали, безупречният бряг и искрящото аквамариново море са още по-очарователни.

Вътрешен съвет: Можете да пропуснете да се тъпчете в гумена лодка с орди туристи с камери – основната място с гледка към плажа, от където можете да направите тази известна въздушна снимка, е достъпно с кола. Просто бъдете внимателни – има опасност да паднете.

Spiaggia Grande, Позитано, Италия

За повечето пътници, италианското крайбрежие на Амалфи извиква образи на бляскави средиземноморски плажове, изпъстрени с невероятно великолепни слънчеви бани, цветни чадъри и ято сини шезлонги. Spiaggia Grande сбъдва всички фантазии за Амалфи, ограден от зелени хълмове, които експлодират с електрически оцветени теракотени къщи. Той е толкова примамлив и модерен, колкото бихте очаквали от градски плаж на южното крайбрежие на Италия – така че, ако сте готови за деня, слагайте дизайнерските си слънчеви лъчи и най-модерни бански и се потопете в атмосферата на мястото.

Вътрешен съвет: Ако наистина искате да си починете, насочете се към източния край на плажа – бар, wifi и спокойно отношение към слънчевите бани топлес.

Reynisfjara, Исландия

Със сигурност не е типичният ви пясъчен участък, този драматичен плаж на южния бряг на Исландия се отличава с черен бряг, подкрепен от космическа скала от базалтови скали, подредени високо като армия от правоъгълни войници. По типичен исландски начин, има и фолклор, свързан с тази геоложка странност – легендата разказва, че тези базалтови колони някога са били кабала от тролове, които изтегляли кораби от океана до брега. Унесени в работата си, те пропускат да се скрият преди да изгрее зората и се превръщат в камък.

Вътрешен съвет: Направете мини пътешествие от плажа: след като сте се насочили към Reynisfjara, се отправете към невероятната скала Dyrhólaey, за да погледнете глутницата тъпанчета, които плуват, гмуркат се и се въртят около плажа отдолу.

Източник: traveller