Начало АРТ АФИШ Когато една художничка се вдъхнови от примабалерина

Когато една художничка се вдъхнови от примабалерина

Снимка: галерия „Нюанс“

Десислава Минчева открива новата си изложба “Балет” в софийската галерия „Нюанс“ на 7 декември от 17 часа.

Не за първи път художничката се среща с тази тема. Изследването е дългогодишно и задълбочено. През откраднатите в междучасията минути за бързи рисунки на принцеси и балерини, до една покана от посланик Джеймс Пардю за участие в изложба на тема “Балет”. Следват многобройни посещения в операта и наблюдавани репетиции. Във времето й позират  прими като Диляна Никифорова. Оставя и палци, изстрадали по световните сцени, които художничката рисува и чрез похватите на живописта увековечава, иначе краткия живот на сценичното изкуство. Подходът към темата е с огромно възхищение от страна на Десислава Минчева. Балетът винаги е възприеман като нещо свръхкрасиво, но реалността се крие зад абсолютната красота, а тази изложба е истина – вдъхновена и реализирана благодарение и на примата Марта Петкова, но не идеализирана – изкуството е нещо повече живота.

„Тази изложба не е критически реализъм. Това, което ме заобикаля аз го живея. Но това, което искам да рисувам е една по-хуманистична и естетична гледна точка”, споделя художничката.

За Десислава Минчева:

Родена на 29.04.1956 г. в София.

Образование: Национална художествена академия, София, специалност „живопис” в класа на акад. Светлин Русев, 1981 г.

Нейни творби са притежание на колекциите на:
Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, окръжни галерии в страната и частни лица, както и в чужбина – Франция, Холандия, Белгия, Германия, Великобритания, РС Македония, Гърция, Финландия,Турция,  САЩ, Мексико, Китай, включително колекцията на проф. д-р Петер Лудвиг / Аахен, Германия/, колекцията на Академията в Сиан, Китай  и колекцията на Юго Вутен /Белгия/.

Има над 50 самостоятелни изложби – у нас и в чужбина: Париж / Франция; Франкфурт / Германия; Виена / Австрия; Скопие / РС Македония; Коккола и Канус / Финландия; Сиан/Китай, Ханджоу/Китай.

Лауреат на Националната награда за живопис „Захарий Зограф” за 2020 г.

Професор по рисуване в Национална художествена академия, София.

Член на Изпълнителното Бюро на Съюза на българските художници, завеждащ отдел „Международни отнощения” и  PR на СБХ ( 2011-2016).

 

Източник: галерия „Нюанс“