сряда, 1 май 2024 г.

Днес е пробното изпитание на НАСА за защита на Земята от астероиди

Снимка: CC0 Public Domain

Днес в 22:20 ч. PST от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния е началото на първата мисия на проекта ДАРТ за планетарна отбрана на НАСА. Тази мисия ще демонстрира отклонение на астероид чрез кинетично въздействие. Целта е астероидната луна Диморфос, която обикаля около по-голям астероид на име Дидимос. Първата репетиция е част от по-голямата стратегия за планетарна отбрана на НАСА. DART едновременно ще тества нови технологии и ще предостави важни данни за подобряване на възможностите за моделиране и прогнозиране. Това ще помогне на учените да се подготвят по-добре за астероид, който може да представлява заплаха за Земята, ако такъв бъде открит.

Това е пробно изпитание преди същинската мисия догодина, за да се види дали такъв план е осъществим, ако един ден открием астероид, който се е насочил за сблъсък със Земята. Кристина Томас, асистент по астрономия и планетарни науки в Университета на Северна Аризона и ръководител на работната група за наблюдение на проекта DART, е развълнувана да види ефекта от въздействието. Тя и нейният международен екип работят от години, за да получат точна орбита преди удара на сателитния астероид Диморфос (две форми, гр.) около Дидимос (близнак), основният астероид в близкоземната астероидна система.

Близостта до Земята, разбира се, е относителна – планетата не е заплашена от Дидимос. Възможно е обаче астероид да се насочи към Земята и учени от цял ​​свят работят върху начини за идентифициране на тези потенциални заплахи и как да ги смекчат. Ако мисията върви по план, тази техника, наречена „отклонение с кинетичен удар“, може да бъде важна част от планетарната отбранителна система.

„DART е критична следваща стъпка за планетарната защита“, каза Томас. „На пръв поглед това е прост тест, но няма да разберем напълно какво ще се случи, докато не го направим.“ Използвайки данни от 2003 г., когато спътникът беше открит, до началото на 2021 г., работната група успя да определи точно характеристиките на орбитата и позицията на Диморфос в орбитата по време на удара през есента на 2022 г.

Те правят повтарящи се изображения на същия обект, който показва спад в яркостта, когато сателитът минава пред или зад основния. Времето на тези спадове в яркостта, наречени взаимни събития, позволява на учените да определят орбиталния период на спътника.

„Това по същество сателитът Диморфос е като часовник, който ще се връща в позицията си пред или зад Дидимос на постоянни интервали“, каза Томас. „Нашата работна група ще започне отново наблюдения през месеците преди удара на DART. Искаме да имаме най-пълната картина на текущата орбита, преди да я променим чрез удар.“

Томас ще бъде в Калифорния за изстрелването и тя и нейният екип ще продължат да правят наблюдения след сблъсъка, за да определят промяната в орбиталния период, причинена от удара на космическия кораб.

Какво е DART? Тестът на НАСА за двойно пренасочване на астероиди е първият в света пълномащабен тест за планетарна защита, демонстриращ един начин за технология за отклоняване на астероиди. DART е фокусирана мисия, която доказва, че космически кораб може автономно да навигира до целеви астероид и умишлено да се сблъска с него (кинетичен удар) с приблизително 4 мили в секунда (6 километра в секунда).

Източник: Phys.org

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html