четвъртък, 25 април 2024 г.

Джоан Роулинг – забранена от джендърите

Снимка: Труд

Авторката на книгите за Хари Потър Джоан Роулинг дълго време беше едновременно звезда и говорител на глобалното либерално ляво, но преди време си позволи да отбележи базовия факт, че има два пола и биологична разлика между тях, а това се оказа смъртен грях в средите на транснационалното трансджендър движение, което се постара да я превърне в нов символ на злото. Сега тя дори няма да присъства на специалното празнично събиране на екипа на поредицата “Хари Потър” по повод 20 години от излизането на първия филм по нейните книги.

Очаква се десетки хора, свързани с фентъзи хита, да се включат в тържествената екстраваганца и от дистанцията на времето да споделят свои спомени за създаването на първия филм за “Хари Потър”. Но самата създателка на всички образи и истории Роулинг щяла да е част единствено от някои архивни кадри и според източници във филмовата индустрия няма изобщо да се появи до порасналите звезди Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт. Все пак всички те публично се дистанцираха от нея и пробваха да “защитят” “трансджендър общността” от нейната умерена и фактологично правилна позиция.

Ето как започна всичко и с едно обективно погледнато безобидно изречение Роулнг изтри с години натрупан капитал в очите на вечно гладните за нова порция възмущение либерални тълпи. Авторката на “Хари Потър” просто написа, че не е ОК да се уволняват жени, защото са казали, че има такова нещо като пол. Поводът бе скандалът със служителката в британската организация “Център за глобално развитие” Мая Форстейтър, която беше уволнена и подложена на чудовищен тормоз от транс активистите, след като заяви очевидната научна истина, че има два пола. Форстейтър изгуби и трибунал, който буквално отсъди, че нейните възгледи “не са достойни за уважение в едно демократично общество”. После решението се обърна, но вече беше късно… Демоните на “прогреса” задвижиха машината на омразата.

Роулинг си позволи да защити уволнената и заплашвана от транс екстремисти Мая в Twitter и за часове се превърна във водеща световна тема. Либералната писателката бе наречена “урод, боклук, стара жена, грозна и глупава кучка” от хиляди умопомрачени активисти, много от тях мейнстрийм западни журналисти, коментатори, служители в институции и неправителствени организации, и други абсурдни фигури с хиляди последователи в социалните мрежи. Актьорът Марк Хамил бе принуден да се извини публично, че е харесал публикация на Роулинг.

Някакви откровено болни създания организираха изгаряне на нейните книги, а престижни някога медии избълваха десетки есета на тема “Смъртта на автора” в опит да разграничат Роулинг от нейното собствено и страшно успешно творение “Хари Потър”.

Случаят с Роулинг събира в себе си почти цялата патология на модерната прогресистка култура и политика. Тя е либерална феминистка, интелектуалка, авторка на книги за деца, една от най-богатите и влиятелни жени на планетата. Съгласна е и активно промотира всички други сектантски бесове на днешния ден – отворени граници за мигранти от третия свят, екстремисткото движение “black lives matter”, конспиративната теория за “бяла привилегия”, демонизирането и дехуманизирането на десни и консервативни позиции и политици…

Но като феминистка от “старата школа” не успя да преглътне най-новата мода за изтриване на всякаква женска идентичност. Според транс лобито всеки, който се идентифицира като жена, следва да бъде приеман като жена. Налагането на кошмарни и гротескно абсурдни термини като “женски пенис”, “родител 1 и родител 2”, “менструиращи хора” и “раждащо лице” дойдоха в повече на прочутата английска писателка, която в един момент от живота си е била на социални помощи, а след успеха на “Хари Потър” става първият автор на романи с богатство над един милиард долара от продадени книги, според “Форбс”. Самата тя преди време оспори тази новина, но със сигурност е болезнено ясно, че разполага с гаргантюанско състояние.

Това, което Джоан не можа да оспори, е биологичната реалност на пола. Ала майката на магьосника Хари Потър и на три истински деца активно е участвала в създаването на чудовището, което впи зъбите си в нея и пробва да я разкъса на парчета. Културата на отменяне, забраняване, цензуриране и преждевременно пенсиониране, в която авторката на се чувстваше твърде комфортно, размаха магическата пръчка на омразата и изрече заклинание за изпаряване на Роулинг, или поне за превръщането на богатата дама в мишка, лесна за стъпкване. Либерално заклинание ала “Трансджендърус девиатикус”.

Драмата продължава. Не е ясно кога и дали Роулинг ще бъде публично приета пак в собствените си среди.

Наскоро Роулинг най-накрая успя да си уреди поне едно извинение за целия онлайн тормоз, но чак след като заплаши със съд. Писателката нападна британското тийн издание The Day, което я определи като “неприятна личност” и я сравни с Пикасо, който биел жени и Вагнер, който бил расист и вдъхновение за нацистите.

След заплахата от съд редакцията написа: “Извиняваме се безрезервно на Дж. К. Роулинг за причинената обида, с радост ще оттеглим тези фалшиви обвинения и ще изясним проблема. Ще подпомогнем финансово благотворителна организация по избор на Дж. К. Роулинг”

Показа гръбнак и не се предаде

Беше впечатляващо да се наблюдава как Джоан Роулинг не се дава на онлайн тълпите за линч, които искаха тя да се извини или изпари. Писателката обаче показа гръбнак и не се предаде. Застана зад истината и възпитано отказа да повтори официалната лъжа за несъществуването на разлики между половете, а и полове изобщо.

Но тя невероятно богата и влиятелна жена. Може да си го позволи и пак не беше лесно. А сега си представете какъв натиск има върху всички останали хора, които нямат нейните огромни ресурси.

Дъглас Мъри, автор

 

Жертва на либерален канибализъм

Наблюдавам внимателно целия цирк. Може да се каже, че тази жена е жертва на либерален канибализъм. Тя беше ОК с всички проблеми за цивилизацията ни, които подобни активисти и медии създаваха за всички нас от години.

Никога не защити някой незаслужено очернен и смазан от машината за клевети и паралелни реалности. Докато не посегнаха на феминизма от “стар тип”. Защото новият феминизъм изисква да се признае, че няма жени и мъже.

Марк Стайн, писател

 

“Културата на заличаване” е пагубна

Присъединявам се към посланието на Джоан Роулинг за опасността от цензурата. “Културата на заличаване” е пагубна. Редактори са уволнявани заради пускане на противоречиви статии, книги се изтеглят, журналисти не могат да пишат по определени теми, професори са разследвани за цитиране на произведения по литература в клас, изследователи губят работата си, заради реакциите към техни трудове.

Салман Рушди, писател

 

Източник: Владислав Апостолов, Труд

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html