четвъртък, 25 април 2024 г.

Радев: Който не може да спечели изборите, търси да ги опорочи

Снимка: БГНЕС

Гласувах за свобода, законност и справедливост. Залогът е огромен. Призовавам всички сънародници да бъдем съпричастни към родината и да гласуваме. Това каза пред журналисти настоящият президент Румен Радев, след като упражни своето право на вот и гласува в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в София.

„Това са ценностите, които изповядвам. С тях получих доверието на българите, тях отстоявах, с тях се явявам и на тези избори. Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат започнатите процеси по оздравяване на държавността, или задкулисието ще получи отново институционална власт. Затова призовавам всички сънародници, независимо дали сте тук, или далече от родината,
да бъдем съпричастни с нейното бъдеще и да гласуваме. Първият най-важен хоризонт е да се състави правителство – правителство, от което България има нужда с една устойчива подкрепа от българския парламент“, каза Радев.

„Който се страхува, че не може да спечели избори, търси да ги опорочи. Изборната администрация следва закона. Вярвам, че България ще бъде демократична и правова държава, въпреки опитите да я върнат назад“, допълни още Радев.

Той коментира и отношенията между България и РС Македония: „Започването на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз няма да зависи от бъдещето и по-следващото българско правителство, а от самата РС Македония. Ключово за началото на преговорите за ЕС за РС Македония е в спазване на правата на македонските българи, в изкореняването на езика на омразата, в прекратяването на опитите за системно унищожаване на културното българско историческо наследство. Началото на преговорите няма да зависи от следващото ново правителство и нов парламент, а най-вече от самата РСМ, която трябва да предприеме съответните действия. Убеден съм, че само с открит диалог между София и Скопие, ще изградим искрени приятелски отношения, каквито очакват хората от двете страни на границата.“

Източник: Труд

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html