сряда, 1 май 2024 г.

От „Продължаваме подмяната“ наглеят пред Конституцията

Снимка: Vesti.bg
Страхил АНГЕЛОВ
Фейсбук
След като ни обясниха, че Конституцията, която Кирил Петков е нарушил, е стара и непригодна, от „Продължаваме подмяната“, които ще наричам за по-кратко наглите, се хвърлиха да жалят решението на ЦИК за преброяване на хартиените бележки, които машината принтира след гласуване.
Тази весела компания с добър апетит и самочувствие започна да разяснява, че това броене е нарушение на изборния кодекс и те вече и него намират за „остарял“. С две думи, всичко, което не обслужва „наглите“, подлежи на ревизия и е направо излишно! Как точно е застрашен вотът и какво им пречи преброяването, наглите бодряци така и не могат да обяснят. Същото като с Конституцията – след като съществува член, който не съответства на гражданския статус на Петков, тя е негодна и трябва да бъде променена!
Аз лично никога не съм бил привърженик на машинното гласуване, защото между моя глас и сумарния резултат накрая стои един софтуер, с който може да оперират само ограничен брой тесни специалисти. По този начин гражданският контрол става невъзможен и респективно демокрацията е предадена в ръцете на един IT отдел – няколко човека. Неслучайно машинно гласуване е въведено основно в страни от третия свят като Малайзия, Филипини, Венецуела и други подобни. В това отношение България е пионер и новатор, за разлика от „изостанали“ народи като Австрия, Германия и Швейцария.
И не на последно място, този вид гласуване затруднява една голяма част от нашите по-възрастни сънародници и аз съм дълбоко убеден, че това е форма на дискриминация спрямо тях, а те са над 2 милиона – пенсионери, които години наред бяха подложени на икономически геноцид, а сега сме на път да им отнемем и правото на глас. А това са хората, които създадоха благата, които се разграбиха и съсредоточиха в ръцете на едно тънко компрадорско по същността си малцинство.
Лакеите, които проведоха антикомунистическата революция у нас, трябва да обяснят коя е материалната основа на днешното им благосъстояние? С кои приватизирани активи водят днешните „идеологически“ битки за демокрация?
Зададеният въпрос е риторичен и е по-скоро отговор на тези, които ще започнат да обясняват, че който не може да се справи с машината за гласуване, е неграмотен и няма право да решава бъдещето. Бъдещето започва от миналото.
Едно от първите неща, които ще предложа в следващия парламент, ако бъда избран, е тази форма на гласуване да отпадне и да се върнем към традиционната хартиена интегрална бюлетина. Тя е по-добра при всички констатирани слабости.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html