четвъртък, 28 март 2024 г.

939 души с ковид приети в болници само за ден (обзор)

Снимка: Сега

Общо 28 оферти са постъпили в здравното министерство за спешна доставка на „щадящите“ бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас. Обществената поръчка за 400 000 теста бе обявена на 26 октомври, вторник, а днес бяха отворени офертите. В понеделник ще бъдат обявени избраните фирмите-доставчици, а до края на седмицата ще бъдат сключени договорите, обявиха от министерството.

Тестовете ще се изпълняват с проби от слюнка, тип „близалка“ и ще се правят два пъти седмично с цел да бъде осигурено по-продължително провеждане на учебния процес присъствено. В същото време днес министърът на образованието проф. Николай Денков заяви пред бТВ, че не се очаква децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено в училище по-рано от 8-и ноември.

„От първи до четвърти клас ще влязат, когато учителите са безопасни и когато се тестват децата. В момента обсъждаме и двата варианта и варианта, при който тестовете се правят от родителите, но търсейки някакви гаранции, че тестът е достоверен. Обсъждаме и другия вариант с учителите, така че да се случват нещата в класната стая. В момента, в който проработи системата, видим, че работи с първи до четвърти клас, веднага ще пристъпим към следващата серия ученици, следващият етап“, каза още министър Денков.

За отворените днес оферти за бързи тестове изборът на доставчиците ще е според най-ниска предложена единична цена и най-кратък срок за доставка. Няма ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори, уточниха от МЗ.

Днешният търг е първи от поредица обществени поръчки за доставка на бързи антигенни тестове за нуждите на образователната система. През седмицата правителството отпусна 13 млн. лв. лева, с които да бъдат купени 1.6 млн. теста за проверка на учениците за коронавирус.

КОВИД СЕРТИФИКАТИ

Над 30% от българските граждани вече притежават и ефективно използват зелените COVID сертификати за достъп до обществените места, където бяха наложени ограничителните мерки. Това отчете изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Общият брой на изтеглените COVID сертификати през Националната здравно-информационна система е надхвърлил 2 млн. броя. Само за последните 10 дни, когато бяха въведени новите противоепидемични мерки, са изтеглени 1.05 млн. документа, което е 55% от общия брой сертификати. Системата за генериране на сертификати беше пусната в експлоатация на 1 юни 2021 г., припомнят от „Информационно обслужване“.

Близо 50 000 души от персонала в училищата и детските градини вече притежават документа, което им позволява да изпълняват задълженията си, съобщи министър Алексиев.

До този момент системата е генерирала общо 3.563 млн. сертификата. От тях около 1.5 млн. документа за завършен ваксинационен цикъл, а близо 17 000 са за поставена бустерна доза. Близо 1.3 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 178 000 са за преболедували COVID-19, потвърдени с положителен PCR резултат. Изтеглените удостоверения за преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са над 60 000.

От вчера българският валидатор COVID CHECK BG, който беше разработен от „Информационно обслужване“ АД, вече може да сканира и удостоверения за преболедували COVID-19, с положителен резултат от направен антигенен тест, след като Google одобри новата версия на приложението. То може да бъде използвано за проверка и сканиране на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др. До този момент българският валидатор е свален над 100 000 пъти от Google Play Store.

 

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ

5256 са новите случаи на ковид у нас, сочат данните към 00:00 часа днес. Те са установени с 53 300 теста, което означава, че положителните проби са малко под 10% от взетите проби. Активните случаи в момента са 96 797. 154 са починалите, 92,21% от тях не са били ваксинирани. С тях жертвите на пандемията в България са вече 23 872. 87,01% от случаите за деня не са ваксинирани. Като излекувани са отчетени 1581 души. 7680 са пациентите в болница, 676 от тях са в интензивни отделения. Новопостъпили в болница са 939 души. 88,18% от тях не са ваксинирани. 23 164 са поставените дози ваксини за последните 24 часа. Общият брой на хората със завършен ваксинационен курс е 1 503 885. С бустерна доза са 17 672 души.

Прави впечатление, че във Варна за поредна седмица няма да има пункт пред Морската градина, където преди месец противници на ваксинацията нападнаха медицинския екип. Прокуратурата образува проверка и обяви, че проверява и ваксиниращите и регионалната здравна инспекция.

Източник: Сега

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html