Начало СПОРТ Литва ни приземи след разгром във Вилнюс

Литва ни приземи след разгром във Вилнюс

Снимки: БТА

Българският национален отбор по футбол изигра един от най-слабите си мачове в новата си история. Избраниците на Ясен Петров допуснаха кошмарна загуба при гостуването си на Литва във Вилнюс с 1:3 в световните квалификации за първенството в Катар догодина. Последната победа на Литва датираше отпреди пет години, когато бе надвит отборът на Малта. Литва едва за трети път в този век вкарва три гола в официален мач – първите два случая бяха срещу Фарьорски острови през 2003-а и срещу Румъния през 2008-а.

В 13-ата минута България получи дузпа за нарушение срещу Петко Христов. Асът на „Локомотив“ (Пловдив) Димитър Илиев обаче стреля слабо и не затрудни вратаря Ернестас Шеткус. Само пет минути по-късно Литва поведе след добра атака. Юстас Ласицкас беше оставен непокрит в наказателното поле и вкара. След почивката мачът не се промени особено, като и двата тима рядко създаваха опасни положения. Валентин Антов блокира удар на Викинтас Сливка, а в 64-ата минута Кирил Десподов изравни от пряк свободен удар.

В следващите минути обаче Литва беше отборът, който играеше по-добре. Българските национали имаха късмет в 80-ата минута, когато Велиулис стреля с глава, но топката се отклони в напречната греда. Само две минути по-късно домакините поведоха, след силен удар на Фьодор Черних, който вкара със силен удар. След още две минути Литва вече водеше с 3:1 след още един гол на Черних, този път с глава.

България остава на четвърто място в групата с пет точки. Литва също запазва последната си позиция, но вече има три точки.

„Всичко, което имахме като план, се провали. Знаехме как ще играе Литва. Не бяхме концентрирани, нямаме оправдание от изкуствения терен. Груба грешка при статично положение обърна хода на събитията. Вкараха и трети гол. По-притеснително е, че имаме ситуации, които не успяваме да реализираме. Това е пътят, по който сме тръгнали. Подмладяваме отбора и ще има такива грешки“, коментира след срещата треньорът ни Ясен Петров.

„Опитваха се да ни пресират, не намерихме точните ходове. Опитахме се да коригираме някои неща на полувремето. Казах им, че ако нямаме ден в атака, трябва да имаме в защита. Бях сигурен, че ще отбележим, но допуснахме три леки гола. За следващия мач ще направим ротации, защото съм сигурен, че някои хора не могат да издържат пълни 90 минути“, кака още треньорът ни.

Източник:  dir.bg