понеделник, 29 април 2024 г.

Разтоварват заседналия кораб, отрови се леят в морето

Заседналият кораб „Вера Су“, сн. БНР

Временно е прекратена акцията по разтоварването на заседналия товарен кораб „Вера Су“ (Vera Su) край местността „Яйлата“ на черноморското ни крайбрежие, съобщи БНР. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от опасния за екосистемата в морето товар се изсипва във водата.

Баржата, която трябва да събира свръхтовара и да го извозва до пристанището във Варна, сутринта също е закъсала, впоследствие е била освободена. За щастие горивото на кораба е било източено.

Попадналият в морето азотен тор според специалистите е опасен, тъй като се отразява негативно на младото поколение риби, като причинява изсъхване на техните хриле, освен това торът предизвиква и цъфтене на фитопланктоните, което от своя страна може да доведе до заблатяване на морската вода и липса на кислород.

В следобедните часове днес се очаква силата на вятъра в района да достигне 20 метра в секунда, което създава възможност корабът да бъде разбит в скалите.

Още два влекача са тръгнали от пристанището във Варна към заседналия кораб. Целта е да се направи опит заедно с другия влекач, който е на място, да изтеглят от скалите плавателния съд.

Близо 200 тона от товара се превозват към Варна, а опит за изтегляне ще бъде направен преди обед.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html