Начало АКЦЕНТИ Няколко разпространени неистини за здравословното хранене

Няколко разпространени неистини за здравословното хранене

Смятате, че гастритът се образува заради нездравословна храна, но пък можете да го „лекувате“ със супа? Помислете отново, защото това мнение е погрешно. Откъде всъщност идват стомашните проблеми и защо някои бульони могат само да навредят, пише РИА Новости.

„Не пийте сода – ще се сдобиете с гастрит“; „Яжте здравословни супи и гастритът няма да ви притеснява“ и още, и още подобни „народни мъдрости“ и съвети за храносмилането. И това е така в известен смисъл, но само при определени условия.

Основната причина за гастрит не е храната, а инфекцията с Helicobacter pylori, дължаща се на бактерии, които могат да се заселят в стомаха ни и да паразитират там, засягайки стомашната лигавица и причинявайки гастрит или язва. В крайна сметка това може дори да доведе до рак на стомашно-чревния тракт.

Следователно основна превенция са прегледите за наличието на тази инфекция и, ако е възможно, изключването на храна на обществени места като кафенета, столове, обществени места за хранене, тъй като там рискът от заразяване с тази инфекция е много по-висок, отколкото у дома.

Вторият фактор, влияещ върху развитието на гастрит или предизвикващ обостряне на хроничен гастрит – това са химикали, които също могат да раздразнят лигавиците. Най-опасни в този смисъл са трансмазнини, много пикантни храни, прекалено кисели или солени ястия, категорични са специалистите. И все пак има хора, чиито стомаси се чувстват комфортно при пикантна кухня. Всеки човек знае каква храна му действа добре и коя е непоносима за стомаха.

Храненето трябва да е редовно, защото стомахът ни свиква с редовното хранене и отделя стомашни сокове навреме, за да се справи с обема на храната, когато ядем. Фактът е, че той ще започне да приема храна и ще успее да я усвоява. Необходимо е да се яде бавно, а не да се яде „на крак“ и да се поглъща всичко за 10-15 минути. Отделяйте за хранене минимум половин час, дъвчете храната добре, защото това улеснява по-нататъшното храносмилане и усвояването на хранителни вещества.