Начало АКЦЕНТИ Няма прошка за Радев, ДПС ще го гони до дупка

Няма прошка за Радев, ДПС ще го гони до дупка

Хамид Хамид, ДПС, кадър Нова телевизия

Движението за права и свободи не може да прости провокацията на президента Румен Радев при въпроса му коя е родината-майка на лидера на партията Мустафа Карадайъ, заяви в интервю за Нова телевизия Хамид Хамид.

ДПС е подкрепила Радев за първия му мандат, но впоследствие е видяла разделението на страната и на институциите. „Г-н Радев беше избран с гласовете на ДПС и това е факт. Нашата подкрепа е скромна, но много често тази малка подкрепа е решаваща“, посочи Хамид.

Той съобщи, че предстои обсъждане на темата в Централния съвет на Движението. Макар за момента да не се обсъждат имена, ДПС ще реши дали да не издигне свой кандидат в изборите за държавен глава. Такава възможност не е изключена, подчерта Хамид Хамид.

ДПС не се притеснява от проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Не очаква отлив на свои симпатизанти, обясни още представителят на Движението.

„Факти и доказателства срещу Пеевски по „Магнитски” няма. Ние ще защитаваме всеки, докато не ни покажат неоспорими доказателства срещу него”, заяви още Хамид Хамид. Той подчерта, че в разширения списък само две от 64-те фирми са свързани с бившия народен представител от Движението.

„В ЕП се чуха различни позиции от различни представители. Това, което стана ясно, е, че Европа няма да допусне едностранни действия на която и да е държава. Ясно се чу позицията на ДПС, че няма как да се допускат действия, които нарушават европейските регламенти. Получи се много остро писмо от Европейския парламент до Българското правителството, в което се настоява за бърз отговор какви са тези действия в противоречие на правата на Европейския съюз”, обясни Хамид.

Според него депутатите в ЕП са се обединили около тезата, че липсват законодателство и необходимите институции, които да взимат мерки срещу корупцията в Европа. Хамид подчерта, че е доказано с достатъчно факти, че по отношение на Делян Пеевски са представени твърдения чрез лобистки компании, а чиновниците в САЩ са подведени.

„Четохме доста интересни неща от лобистите. Те могат да стигнат до всеки чиновник в САЩ. От една страна са тези голословни твърдения, от друга страна са фактите. Ние имаме отговори от всички институции в страната, че няма данни за корупция. Нали не мислите, че министърът на правосъдието Янаки Стоилов или вицепрезидентът Илияна Йотова ще излъжат. Данни няма”, каза Хамид Хамид.