понеделник, 29 април 2024 г.

ФИФА иска световни първенства на всеки две години

ФИФА планира грандиозна революция във футбола. Световната футболна централа иска световните първенства да се играят веднъж на всеки две години, като този ритъм да бъде въведен и за останалите континентални шампионати – европейското, Копа Америка и Купата на Африка. Идеята трябва да се реализира от 2028 г. Според президента на ФИФА Джани Инфантино консултациите с останалите ключови играчи в сектора – конфедерациите на отделните континенти и Асоциацията на европейските клубове, вече са в ход.

Ключова фигура в преговорите е Арсен Венгер, който заема поста Генерален директор по развитието във ФИФА. Засега бившият треньор на „Арсенал“ е получил подкрепа от континенталната федерация на Африка (КАФ), но среща твърда съпротива от страна на УЕФА, която не иска и да чуе за световно на две години. Счита се, че от ФИФА в крайна сметка могат да използват инициативата като разменна монета, убеждавайки европейците да подкрепят разширяване на формата на световното клубно първенство срещу гаранции, че календарът за националните отбори няма да бъде пипан.

Арсен Венгер

„Извън европейските и световните националните отбори няма да имат никакви други мачове. Така календарът ще се опрости и ще стане по-удобен за всички, и за клубовете, и за националните отбори. Целта е да се намалят броя на мачовете в квалификациите и календарът да стане по-предсказуем и балансиран. Гарантирам ви, че не става въпрос за пари“, коментира Венгер пред френското издание „Екип“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html