Начало АКЦЕНТИ Кирил Петков отново излъга за своето гражданство (документи)

Кирил Петков отново излъга за своето гражданство (документи)

Министър Кирил Петков май послъгва за подаденото искане за отказ от канадско гражданство. Той твърди, че е изпратил такова искане на 21 април. Сайтът „Гласове“ обаче разкри, че според данни на канадското правосъдно министерство, молбата за отказ е подадена на…19 август. По-късно журналистът Красимир Крумов показа във Фейсбук документи, които доказват, че именно на тази дата е постъпило искане от Петков за отказ от канадско гражданство. „Към днешна дата министър Кирил Петков казва истината за своето гражданство. Справката, която направих, показва, че искането за отказ от гражданство е постъпило официално на 19 август. Още същия ден му е даден ход. Г-н Петков е уведомен, че ще получи отговор по пощата в тримесечен срок. Прилагам скрийншотове от портала на канадското правителство“, съобщи във фейсбук Красимир Крумов.

 

По-рано днес икономическият министър изпрати изявление до медиите, в което твърди, че вече няма двойно гражданство. Затова го уведомили лично канадските власти още миналия петък, като документите за този факт били изпратени в Румъния. Петков прилага и документ, от който става ясно, че на 21.04.2021 е изпратил своето волеизявление за отказа му от канадско гражданство. Като причина Петков е посочил, че иска да става министър. „България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани“, пише Петков, без да уточнява от коя дата вече не е канадски гражданин. Важното в казуса е дали към момента на назначаването му за министър – 12 май, е бил канадски гражданин, защото така ще е нарушител на конституцията.

Любопитното е, че нотариус Валентин Механджийска, която е заверила искането на Петков за отказ от канадско гражданство, е регистрирана на адреса на сградата, където е офисът на партията „Да, България“, в чието учредяване участва Кирил Петков. А именно: София, бул. „Драган Цанков“ 12-16. Механджийска е на ет. 1, ап. №3А, а „Да, България“ на ет. 2, ап. 7. Нотариус Механджийска стана жертва на побой преди 4 години. На 27 юни 2017 г. тя и нейната дъщеря бяха нападнати от двама маскирани на бул. „Драган Цанков“. Очевидци на инцидента разказали пред БНР, че нападателите са били около 20-годишни. Удряли и ритали двете жени по телата. Побойниците не им задигнали нищо.

Нотариус Механджийска след побоя

Разкритието, че Кирил Петков е подал искане за отказ от канадско гражданство преди дни, а не през април, коментира и шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Не се доказва с отговор на въпроса: Коя е твоята родина – майка?, дори да е зададен от президент. Не се доказва с копие на заявление за отказ от гражданство и платежно нареждане за административна услуга, каквито бяха разпространени във фб, нито с изявление за „пътуващ документ“, написа във фейсбук Атанасова.

Тя отчита, че единствен валиден документ е сертификат – акт на надлежен орган, в случая министър с дата преди 12.05.2021. При условията на публичност е редно този документ да бъде разпространен, а не други, които не са относими към 12.05.2021 г.

„При проверка на статуса на заявлението на Кирил Петков (с данните, които той публично е разпространил) в системата на канадските власти е видно следното – документите на Петков са подадени на 19.08.2021 г.“, пише Атанасова и отчита, че е ред на Конституционния съд на България да се произнесе по казуса.