понеделник, 29 април 2024 г.

Бивш МВР министър за полицията и подслушването: Политиците се държат инфантилно

Цветлин Йовчев, кадър бТВ Архив

Големият въпрос е защо се е стигнало до полицейското насилие по време на протестите миналата година. Никой досега не се е опитал да стигне до същността на проблема. Това заяви в интервю за БНР Цветлин Йовчев, бивш директор на ДАНС и ексминистър на вътрешните работи.

„Истината е, че имаме дълбок проблем, поредица проблеми, които намериха проявление в тази ситуация. Подбор на хора, обучение и тренировки, организация на такива мероприятия… Интегритет на служителите – да имат ясна ценностна рамка, ясни професионални цели, към които да са лоялни и съпричастни. Това нещо липсва. Агресията на полицаите е провокирана от това, че тези хора не са подготвени. Вероятно преди това те самите са били обект на агресия. Ако операцията беше добре организирана, нямаше да се стигне до тази ситуация“, обясни Йовчев.

Според него когато по такава тема започват политически боричкания, винаги ефектът е нулев и оказва негативно влияние върху системата.

Мнението на Цветлин Йовчев за подслушванията по време на протестите е, че има преувеличаване за броя на хората, които са станали обект на това, а за бъдещето на парламента и на евентуално правителство – вероятностите „за“ са все по-малко. „Не съм очаквал да има такова инфантилно политическо поведение“, каза той.

Бившият министър смята, че България може да намери резерви и да организира успешно противодействие на една мигрантска вълна, създадена заради ситуацията в Афганистан.

„Проблем е, че няма общоевропейска концепция за това как да управляваме мигрантските потоци и да се погрижим за интеграцията на тези хора. В потока ще има хора с боен опит, с крайни ислямски разбирания, изповядващи салафизма. Влизането на тези хора на територията на Европа е много опасно. Ще има проблем с интеграцията на бежанците – те нямат образование, професионални умения, за да започнат работа, не знаят езика. Тези хора като култура и като ценностна система се различават много от нас. От тези неща ще произтекат заплахите и за България, и за Европа“, обясни Йовчев.

Той смята, че при добра организация България би могла да се справи с бежанска вълна и страната ни има капацитет и нужните кадри, които да успеят да филтрират опасните хора сред бежанците.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html