Начало БЪЛГАРИЯ Радев пита „Демократична България“ какво да се промени, за да има кабинет

Радев пита „Демократична България“ какво да се промени, за да има кабинет

 

 

Трябва ли да се промени нещо в подхода в преговорите вътре в Народното събрание, защото остава само един трети мандат, който ни дели от това да има или не правителство?

Този въпрос зададе президентът Румен Радев на ръководството на „Демократична България“. Днес е втората поредица от срещи между партиите и държавния глава преди той да връчи втория мандат на ГЕРБ, които пък заявиха, че ще го върнат веднага.

На срещата от ДБ дойдоха съпредседателите Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Преди срещите държавният глава обяви, че ще е крайно безотговорно, ако и този парламент не състави правителство и не актуализира бюджета.

С третия мандат четирите партии в 46-ия парламент извън ГЕРБ и ДПС да се опитат да си извлекат уроци и за кратко да излъчат управление, което може да осигури първа помощ на страната. Това поиска съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов на консултациите при държавния глава.

Според него формулата е с третият кризисен мандат да се състави правителство за зимата, а ключовият елемент е готовността на „Има такъв народ“ да влязат в разговори с останалите партии.

„Изправени сме пред предизвикателства, които изискват съставяне на редовно правителство. За да сполучим в третия мандат се изисква диалог, консенсус и компромис“, каза държавният глава, като уточни, че намерението на ГЕРБ-СДС е да върне втория мандат неизпълнен. Той попита „Демократична България“, която определи като активен фактор в диалога, дали трябва да се промени нещо в подхода за преговори в Народното събрание.

„Поставихте пръста в раната. Залогът е в третия мандат. Страната е изправена пред комбинация от кризи и мисля, че всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода и за зимните месеци да имаме правителство.
Избирателите не са дали на никого доминиращата роля. Диалогът и възможността за търсене на пресечни точки за ключови“, обяви от своя страна Христо Иванов. Според него липсата на диалог е рецепта за липса на прозрачност.

Във вторник представителите на „Има такъв народ“ декларираха и пред Румен Радев, че не възнамеряват да обсъждат и подкрепят какъвто и да било кабинет след провала на преговорите за предложения от тях. ГЕРБ потвърди, че ще върне втория мандат още при получаването му и настоя конституционната процедура да не се бави и да не се обвързва с актуализирането на бюджета, а БСП – че е готова да приеме мандат по преценка на държавния глава и ще иска разговори с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Социалистите разчитат на динамичната обстановка и натиска на задаващите се здравна и мигрантска кризи, за да успеят да променят позицията на най-голямата парламентарна група