Начало АКЦЕНТИ Президентът Радев за първи път публично атакува Слави Трифонов

Президентът Радев за първи път публично атакува Слави Трифонов

Президентът на България Румен Радев за първи път публично критикува Слави Трифонов след изборите на 11 юли и победата на „Има такъв народ“. Това стана по време на работна среща с премиера и част от министрите, свързана със засилването на коронакризата и горските пожари. Държавният глава обясни на Трифонов, че не е редно да се отправят упреци към хората, които сме изпратили да помагат в битката с пожарите в Северна Македония „Това е дълг към нашите братя, но се борят и стихията да не идва у нас. Моля да се внимава с оценките“, подчерта Радев. Преди дни шоуменът и лидер на ИТН обвини служебното правителство, че повече помага на съседните държави в борбата им с пожарите, но не прави достатъчно за тези у нас.

Президентът подчерта, че според мнозина здравни експерти сме на прага на следваща COVID вълна и трябва да има ясни мерки и действия на правителството. „Вече видяхме какво е да се управлява неадекватно, с хаос и некомпетентно, без критерии и без план в лицето на предишната власт“, заяви Радев в началото. Той поздрави здравния министър Стойчо Кацаров, че имал задълбочен анализ, но и за първи път подробен план с ясни критерии и показатели. „България е на 3-то място в ЕС по смъртност и на 8-о място в света, което е много тревожно“, подчерта Радев. „Целта ни не е да затворим държавата, а какво може да се направи така че да остане държавата да функционира в голяма степен”, добави той.

Радев настоя за актуализация на бюджета и попита какво щяло да последва, ако това не стане. Обясни, че парламентът трябвало да даде възможност на министрите да работят, а не да бъдат постоянно в НС и да отговарят на въпроси. По думите му правителството работи в много сложна обстановка. „Тази криза се застъпва и с много други. Имаме криза и с пожарите. На врата чукат и евентуална мигрантска и политическа криза”, каза още президентът.