сряда, 1 май 2024 г.

Фосили могат да разкрият забележително ранно начало на живота

 

Ако бъде потвърдено, тези фосили в скала на 890 милиона години може да са най-древните вкаменелости на живи същества

 

Бледите, подобни на червеи тръби в скала на 890 милиона години, може да са древни морски гъби, заключава ново проучване. Ако бъде потвърдено, това противоречиво твърдение би отдалечило произхода на най-ранните гъби с около 350 милиона години и би направило мъничките крилати същества най-старите известни вкаменелости на животни.

Това би означавало, че животните са се появили в такава околна среда, каквато преди се е смятала несъвместима с условията за развитието на живот, съобщава геологът Елизабет Търнър в Nature.

В началото на историята на Земята океанът не съдържа кислород. Едва когато голям приток на кислород към атмосферата преди от 800 милиона до 540 милиона години, известен като „неопротерозойно окисление“, повишава атмосферните нива на кислород от 10 до 50 процента от съвременните нива, увеличавайки количеството кислород и в повърхностните океански води.

„Но гъбите са различни от другите животни. Известно е, че някои гъби в съвременния свят живеят при сравнително ниски нива на кислород в сравнение със съвременните нива на кислород в океана“,  казва Търнър от университета Laurentian в Съдбъри, Канада.

Досега най-ранните вкаменелости от гъби датират преди около 540 милиона години до началото на Кембрийския период, когато настъпва изключителен взрив в еволюцията на животинското разнообразие. Някои други животни са известни от малко по-рано, но отиват твърде далеч назад във времето и „самоличността“ им става по-малко ясна.

Въз основа на генетични данни и относителната им простота гъбите обикновено се смятат за най-ранната форма на живот. Но някои учени не са убедени, че новоописаните тръби са фосили от гъба.

„Организмите от всяка точка на дървото на живота могат да направят изкривени, малки, разклонени и съединяващи се структури“, казва Джонатан Антклиф, палеобиолог от Университета в Лозана, Швейцария.

Вкаменелостите нямали функции като минерализирани скелетни части, наречени спикули, които биха идентифицирали съществата като гъби, казва той. Нещо повече, констатацията „не отговаря на нищо, което знаем за цялата океанска екосистема по отношение на хранителните, биоминералните и кислородните наличности преди Камбрийския период, казва Антклиф.

„Всичко, което знаем за океаните на Земята в този интервал от време, ни казва, че животните са възникнали преди около 540 до 550 милиона години. Това е море от доказателства и за да преобърнете такава изключително силна парадигма, имате нужда от повече от твърдението „може да е гъба“.

Търнър за първи път открива мрежата от цианобактерии през 1992 г. в скали от древния риф Little Dal в канадските планини Макензи. „Открих, че това нещо е напълно неуместно с всичко, което знаем“, казва тя.

„Това нещо беше много по-сложно по структура от всичко, което можеше да се получи при цианобактерии.“ Но след като по-скорошни изследвания показват, че гъбите могат да бъдат запазени в скала, тя се върна при находката си.

Търнър твърди, че много съвременни гъби нямат спикули и че новоописаните вкаменелости може да са подобни. Тя предполага, че гъбите преди неопротерозойното окислително събитие може да са изтрили съществуването си в „кислородните оазиси“ покрай микробните рифове, да живеят в дупки и рифови флангове и да не се конкурират с цианобактериите за пространство.

          Предполагаема древна гъба има подобна структура, твърди ново проучване

 

Възможно е ранните гъби да са се появили много по-рано от останалата част от животинския свят и да останат в един вид „еволюционен застой“ при условия с ниско съдържание на кислород, казва тя, с еволюцията на по-късни, по-сложни животни, които трябва да изчакат, докато кислородът стане повече.

Учените отдавна знаят за странни видове вкаменелости в рифа Малък Дал, казва Джеймс Шифбауер, палеобиолог от Университета на Мисури в Колумбия. „Ние очаквахме, че гъбите трябва да присъстват по-рано в неопротерозойската епоха“, добавя той, позовавайки се на генетични анализи, които изчисляват, че гъбите са се развили много преди периода на Камбрий.

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html