сряда, 1 май 2024 г.

Препратиха сигнала на Рашков срещу Гешев в спецпрокуратурата

„Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България“. Това заяви на брифинг пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сигналът е адресиран лично до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. „Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес доц. Бойко Рашков, би следвало да знае, че разследването на магистрати, съгласно процесуалния закон, е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство“, каза Милева.

Поради това постъпилият днес сигнал в НСлС е изпратен на единствения компетентен в случая орган – Специализираната прокуратура. Преценката за наличието на основание за образуване на досъдебно производство е единствено и само от компетентността на прокурор.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html