сряда, 1 май 2024 г.

Мангъров скочи срещу задължителното ваксиниране, било фашизъм

доц. Атанас Мангъров, кадър бТВ Архив

Ваксини има и който иска нека се ваксинира, защото това е негово право, но не бива да бъде негово задължение, каза пред бТВ началникът на детската клиника към Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров. Задължителното ваксиниране той нарече „фашизъм“.

„Аз съм против задължителната ваксинация. Ако това се случи, ще съм първият, който ще излезе да протестира. Трябва някой да ме заплаши много сериозно, за да се ваксинирам. Винаги съм защитавал ваксините, но към тези ваксини за COVID-19 имам резерви. Хубаво е, че ги има и всеки, който иска, нека се ваксинира, но да се налагат тези ваксини задължително и за масово приложение с всякакви силови и административни мерки, е много грозно и опасно. Тези ваксини са създадени за много кратко време, а страните, където тези ваксини са най-масово прилагани, отново са затворени. Тези ваксини се натовариха с много очаквания“, посочи Мангъров.

„Всички тези аргументи за ваксините отпадат предвид обстоятелството, че първото, което направиха производителите, е да поискат да бъдат освободени от отговорност. Когато човек отиде да си прави ваксина, той подписва информирано съгласие, че всичко, което ще му се случи след това, е за негова сметка. „Модерна“ е фирма, която до този момент не е имала нито една ваксина, а сега получи милиарди без да има нищо насреща“, заяви той.

„Ако ние сме убедени в ефективността и безопасността на ваксините, защо се подписваме? Бих искал да съм сигурен, че ако с мен се случи нещо, всичко, което бих изкарал до края на живота си, ще бъде възстановено на моето семейство“, категоричен е Мангъров.

„Това, което стана по време на предишните вълни – някои медици лекуваха по телефона, това не бива да се допуска. Медиците трябва да работят и всеки, който иска от тях, нека се ваксинира, но това да си ваксиниран не предпазва да разнасяш заразата. Аз всеки ден влизам в COVID клиника и общувам с пациентите. Ако някой си мисли, че светът започва от нас, много се лъже. Това което се случва сега, се е случвало многократно в човешката история“, обясни Мангъров.

По думите му това е решение, което всеки трябва да вземе индивидуално. Той добави, че ваксините могат да спасят човешки живот, но не са абсолютното решение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html