сряда, 1 май 2024 г.

Как държавата ще помогне на най-бедните пенсионери?

Гълъб Донев, кадър Нова телевизия

Разликата между пенсията и нивото на бедност – тази сума евентуално ще получат пенсионерите над 65-годишна възраст, чиято месечна сума е под линията на бедността. Това съобщи пред Нова телевизия служебният социален министър Гълъб Донев.

Въпросната допълваща помощ ще се отпуска с декларация пред дирекцията по социално подпомагане по местоживеене, ще се направи оценка на съвкупността от доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат тази месечна финансова подкрепа. Ако отдават апартамент под наем, ще се види какъв е доходът от този наем. Ограничението ще е и за хора, които притежават големи апартаменти над тристайни и живеят сами, обясни министърът.

Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в страната да получат увеличение на пенсиите средно с 12,5 процента. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3%, а социалната с 14,3 на сто.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така, че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социалноосигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът“, посочи Донев.

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той. „И бъдещите пенсионери ще получат коефициент за тежест за осигурителния стаж – 1,35 процента“, разясни социалният министър.

„Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери”, заяви Гълъб Донев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html