сряда, 1 май 2024 г.

Българчета до астронавтите на НАСА: Как е възможно нещо безкрайно да се разширява?

 

Част от въпросите на български ученици към астронавтите на НАСА:

“Може ли моят папагал Соми да лети при нулева гравитация на борда на космическата станция?”, “Казват, че Вселената едновременно е безкрайна и се разширява. Как е възможно нещо безкрайно да се разширява?”, “Истина ли е, че на Юпитер валят диаманти?”, “Може ли кокошка да снесе яйце в Космоса?“ са сред попаденията на любознателните младежи.

32-ма български ученици и студенти изпратиха видео въпроси до астронавтите. От общо 203-те въпроса специална комисия селектира 15, които бяха препратени към НАСА, за да ги видят астронавтите на Международната космическа станция и да им отговорят днес.

Посланичката на САЩ Херо Мустафа, президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси и първият български космонавт Георги Иванов са подгряващите лица преди връзката днес с астронавтите от НАСА и Европейската космическа агенция – кулминацията на събитието “Ало, Космос! Говори България”. То ще се излъчва на живо в “София тех парк”.

Телемостът с Космоса се координира от Атлантическия клуб в България, чийто председател е Соломон Паси.

Първият българин, полетял към звездите – Георги Иванов, ще направи видеообръщение към участниците във форума “Ало, Космос! Говори България!”.

Телемостът с Международната космическа станция е предвиден за 18 ч. българско време. Преди това Херо Мустафа, Соломон Паси и министърът на образованието проф. Николай Денков ще открият официалната част на церемонията. Първият български космонавт Георги Иванов ще приветства събралите се чрез видеопослание. Такова е записал и заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Връзката с Космоса ще бъде последвана от награждаване на победителите в конкурса с въпросите. Тази тържествена част е завършекът на научния форум “Ало, Космос! Говори България!”

Повече от 40 български научни и академични институции и организации, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания участват в проявата, координирана от Атлантическия клуб в България. Събитието започва от 13 ч. днес в “София тех парк”.

Сред лекторите в отделните сегменти ще са учителят по физика Tеодосий Теодосиев, проф. Георги Милошев от Института по молекулярна биология на БАН и проф. Евгения Сендова от Института по математика на БАН, Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии ще говори за тайните на космическата храна.

След 15 ч. започват практическите презентации, а от 16 ч. стартира дискусията “Екзопланети и извънземен живот”, която ще води директорът на мултидисциплинарния център Harvard Origins of Life Initiative Димитър Съселов.

Проф. Леандър Литов от Катедрата по атомна физика на СУ ще изнесе беседа за историята на Вселената. Ще участват и Цветан Цветков от Национална обсерватория в Рожен и полярният изследовател проф. Христо Пимпирев.

“Целта на проекта е да разпали въображението на следващото поколение, вдъхновявайки го да отправи мечтите и плановете си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс, позволявайки на България чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM, да изпрати трети астронавт в Космоса, а страната да бъде приета за пълноправен член на Европейската космическа агенция, стимулирайки развитието на космическата индустрия в България“, коментира Соломон Паси преди старта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html