сряда, 1 май 2024 г.

Астрономите откриват планета без звезда и с невероятен магнетизъм

 

 

Една странна и измамна планета без звезда броди из Млечния път само на 20 светлинни години от Слънцето. И според проучване в The Astrophysical Journal, този странен, странстващ свят има невероятно мощно магнитно поле, което е около 4 милиона пъти по-силно от земното. Екзопланетата изглежда генерира и зрелищни сияния, които биха посрамили собственото ни северно сияние.

Новите наблюдения, направени с Карл Г. Янски от Националната научна фондация, от този много голям обект (VLA) са засечени не само първите радио наблюдения на обект с планетарна маса извън нашата Слънчева система, но също така за първи път  изследователите измерват магнитното поле на такова тяло

Своеобразният и необвързан обект, наречен SIMP J01365663 + 0933473 (за простота ще го наречем SIMP), е открит за първи път през 2016 г. По това време изследователите смятат, че SIMP е кафяво джудже: обект, който е твърде голям, за да бъде планета, но твърде малък, за да бъде звезда.

Миналата година обаче друго проучване показа, че SIMP е достатъчно малък, с 12,7 пъти масата и 1,2 пъти радиуса на Юпитер, за да се счита за планета – макар и огромна.

„Този ​​обект е точно на границата между планета и кафяво джудже, или нещо като „неуспешна звезда“. Но той ни дава изненадващи възможности, които потенциално могат да ни помогнат да разберем магнитните процеси както на звездите, така и на планетите“, каза Мелоди Као от държавния университет в Аризона, който ръководи новото проучване на SIMP.

За планета SIMP също е доста горещ: има повърхностна температура над 1500 градуса по Фаренхайт (825 по Целзий). За сравнение, най-горещата планета в нашата Слънчева система е Венера, която има средна температура около 875 F (470 C), докато Слънцето, сравнително малка и хладна звезда, има повърхностна температура от около 500 F .

Важно е обаче да се отбележи, че Венера получава по-голямата част от топлината си от Слънцето. И тъй като самотният SIMP не обикаля около звезда, топлината му трябва да остане от първоначалното си образуване преди около 200 милиона години. Така че с течение на времето планетарният Голиат ще продължи да излъчва своята топлина.

Според последното проучване SIMP е не само гигантски по планетарни стандарти, но притежава и магнитно поле, което е милиони пъти по-силно от това на нашата родна планета. И въпреки че това магнитно поле помага на SIMP да създава зашеметяващо светлинно шоу, полярните му сияния не се генерират по същия начин, както тук на Земята.

Юпитер има най-мощното магнитно поле в Слънчевата система. Почти 20 000 пъти по-голямо от силата на земното, полето на Юпитер произвежда поразително ярки полярни сияния.

Тази схема на магнитното поле на Юпитер показва спътника Йо и плазмения торус (червен), изпълнен с енергийно заредени частици, както тръбата на потока на Йо (жълто-зелен), която свързва Йо с горната атмосфера на Юпитер като гигантска пъпна връв, хвърляща хайвер в близост до полюсите на планетата

Yned / Wikimedia Commons

Това се случва, когато електрически заредени частици се ускоряват по линиите на магнитното поле на планетата, преди да се разбият в атоми в горната атмосфера на Юпитер със скорост около 3000 мили (5000 километра) в секунда. На Земята подобен процес произвежда това, което наричаме северно и южно сияние; обаче заредените частици, които водят до полярните сияния на Земята, идват предимно от Слънцето под формата на слънчев вятър.

На Юпитер обаче заредените частици идват главно от неговата луна Йо вместо от слънчевия вятър. Тъй като SIMP няма звезда, която да я бомбардира с вятър, както Земята, изследователите смятат, че сиянието на SIMP може да се произвежда по-скоро като Юпитер, което означава, че SIMP може да има луна.

Това е наистина впечатляващо. Но как тази очарователна находка ще помогне на астрономите да научат повече за Вселената?

„Този ​​конкретен обект е вълнуващ, защото изучаването на неговите магнитни динамо механизми може да ни даде нови прозрения за това как един и същи тип механизми могат да работят без свое слънце“, каза Као.

„Смятаме, че тези механизми могат да работят не само при кафявите джуджета, но и в газовите гиганти и планети като Земята.“

С други думи, SIMP ще помогне на астрономите да разберат по-добре как се генерират магнитни полета в екзопланетите.

Но това не е всичко!

„Откриването на SIMP чрез нейното радиоизлъчване също означава, че може да имаме нов начин за откриване на екзопланети, включително неуловими „мошеници“, които не обикалят около родителска звезда“, каза съавторът Грег Холинан от Caltech.

SIMP е изключително интересен обект сам по себе си, но най-важното е, че това ново изследване отваря вратата за бъдещи прозрения в екзопланетарните магнитни полета и полярните сияния, както и помощно средство  за лов на екзопланети.

 

Източник: Astronomy

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html