сряда, 1 май 2024 г.

Станишев се нахвърли на Нинова: Гьонсуратлък!

Сергей Станишев, кадър Нова телевизия

Корнелия Нинова разединява БСП, а в партията се действа с гьонсуратлък, оплака се в интервю за Нова телевизия бившият премиер, а сега председател на Партията на европейските социалисти, Сергей Станишев.

„Казва се „продължаваме напред“, но накъде продължаваме“, попита Станишев. Според него проблемът е в имитацията – на политики и на опозиционност. „Ядосан съм заради пропуснатите шансове, имахме много шансове да се спре в даден момент и да се анализира. Да се разбере какъв е проблемът“, обясни Сергей Станишев и атакува лидера Корнелия Нинова, която според него налага политическата линия на разединение, на национално и на местно ниво, и е разнебитила местните структури.

Станишев сподели, че се чувства унизен и е ядосан. Така се чувстват и повечето членове на БСП, смята той. „Такова дъно до този момент не е било, БСП вече не е фактор“, посочи Станишев и заяви, че четвъртото място би било срамно, а на поредни пет избора социалистическата партия непрекъснато губи гласове – 600 000 гласа за пет години и то в опозиция, когато една партия има всички възможности да се утвърждава. Това говори много за политическия капацитет и възможности на ръководството на партията.

Показаха ни, че без нас може, но, слава богу, май не искат без нас. Слава богу и че има широк консенсус от спешни неща и приоритети, към които БСП може да се причисли. Но и тук, върху идеите и приоритетите, БСП губи монопол. Тежката равносметка за положението на БСП и тежестта, която столетницата има в момента в политическия живот на България, направи бившия председател и бивш премиер Сергей Станишев.

Трябва да се търси начина за възстановяването на доверието в БСП. Партията е най-големият губещ на последния кръг от избори, дори по-голям губещ от ГЕРБ, които минаха пред толкова скандали – от Апартаментгейт до чекмеджетата.

Станишев се спря и на шансовете за правителство на промяната. „Не се съмнявам в искреността на „Има такъв народ” да направят промяна, въпросът е дали знаят как да подходят политически”, каза бившият премиер.

„Това първо движение беше доста смущаващо. Първо, защото беше обявено, без да се разговаря с всички останали, което създава огромно напрежение. Второто, което ме смути, е рязкото оттегляне на този кабинет без достатъчно основания или обяснения. Това, че във Фейсбук пише едно или друго за някого, не е достатъчно основание за мен. Това дава много опасен сигнал за бъдещето”, каза Станишев по повод предложеното и после оттеглено правителство начело с Николай Василев.

„Каквото и правителство да се направи, предвид изпитанията, пред които е изправена България, през които ще трябва да минем, реформи се правят винаги, така че има и недоволни. Много лесно се огъват под натиска, а една управляваща партия трябва да носи на критики”, каза още Станишев.

С Николай Василев имали различни възгледи по редица икономически въпроси. „Но това, което видях като проектокабинет, беше кабинет на професионалисти и експерти, който можеше да свърши работа“, коментира Станишев.

„От ИТН искат да бъдат нови и хубави и вечно обичани. Това няма как да стане, защото какъвто и кабинет да създадат, ще бъде наречен четворната коалиция“, каза още Станишев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html