сряда, 1 май 2024 г.

Партиите обявиха условията си за преговори с ИТН

Всички партии обявиха готовност за разговори с формацията в деня и часа, определен от „Има такъв народ“, след като бяха поканени, а ГЕРБ не получи покана.

БСП ще се отзове на поканата и ще излъчи контактна група начело с Корнелия Нинова за разговори за формиране на правителство.

След това колективните органи на социалистите ще решат какви да са последващите им действия, каза Нинова:

„Ние, както заявихме, сме готови за диалог и смятаме, че в тази ситуация разговорите между парламентарните групи са необходими, дори и задължителни, за да намерим най-верния път, така че да не оставим страната в следващите месеци без стабилно управление. Надяваме се, че тази първа среща няма да е последна“.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви с какви условия влизат в преговорите с „Има такъв народ“:

„Много е важно на ДПС реалната му възможност да влияе върху процесите във властта върху едно бъдещо управление да бъде ограничена. Нас ще ни интересува и като първа тема как те си представят архитектурата на парламентарната конфигурация, която ще излъчи евентуалното правителство. Втори въпрос – какви цели си поставяме, политически, да бъдат реализирани от това правителство с тази парламентарна подкрепа. И едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерски съвет“.

 Мая Манолова от „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ заяви категорично, че няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС. Водещи приоритети, пред които няма да отстъпят в разговорите си с партията на Слави Трифонов, ще бъдат радикална съдебна реформа, повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите още от есента:

„Реално, след като се проведат съответните дебати, решение за преизчисляване на пенсиите може да се вземе от дата, евентуално, 1 октомври. Не желаем постове, позиции. Не желаем да участваме в парцелиране на властта. Най-важна е програмата, но също така са важни и хората, които ще извършват промяната“.

От ДПС отказаха да коментират с какви очаквания ще отидат на срещата. Мустафа Карадайъ заяви:

„Има покани за срещи, които ще се случат! След срещите ще коментираме какво е било“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html