сряда, 1 май 2024 г.

Гешев: Сигналът на Рашков за отстраняването ми е едно правно нищо

 

„Сигналът на вътрешния министър е юридически несъстоятелен. Докладът на служебния министър на вътрешните работи преследва нелегитимна политическа цел да се овладее съдебната власт“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на заседанието на Пленума на ВСС, който обсъжда предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Предложението е след доклад на вътрешния министър Бойко Рашков от 14 юли.

Дневният ред беше приет единодушно с 21 гласа. В началото Иван Гешев поиска въпреки изискването на закона дискусията да бъде в закрито заседание, обсъждането да бъде публично, а не закрито. Той беше подкрепен в това искане от проф. Стоилов и от председателя на ВКС Лозан Панов.

В предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор се посочва, че в качеството си на главен прокурор Гешев е допуснал нарушения, които накърняват престижа на съдебната власт. Правосъдният министър представи мотивите в резюме.

„Правосъдният министър трябва да посочи точно с кои свои действия съм уронил престижа на съдебната власт. Изложението на г-н Рашков е едно правно нищо. В него има прессъобщения на прокуратурата и медийни публикации“, допълни Иван Гешев.

Доказателствата, събрани със СРС-та, са обявени съгласно закона и явно някой се притеснява хората да чуят с кои политици и журналисти си говори Васил Божков и как ще промени Конституцията, припомни още Гешев.

„Благодаря за прочетената политическа реч. Съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното разбиране, че то е политически акт на изпълнителната власт. То няма юридически аргументи и преследва нелегитимна политическа цел. Тя е подчертана още в началото на изложението – не е отстраняване на главния прокурор, а делегитимиране на ВСС, овладяване на части от съдебната власт и нарушение на основни европейски принципи“, каза Гешев.

Заседанието на Висшия съдебен съвет има кворум. Регистрирани са 15 от членовете. Гешев отговаря точка по точка на мотивите, с които се иска процедура по отстраняването му. Според него не е редно служебно назначени министри да внасят сигнали и предложения във ВСС.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html