Начало АКЦЕНТИ Осъдиха България за екстрадиране на турски журналист, поискал убежище

Осъдиха България за екстрадиране на турски журналист, поискал убежище

Снимка Интернет

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нечовешко и унизително отношение към турски журналист, който е бил екстрадиран в Турция, въпреки рисковете от малтретиране, съобщи „Де факто“

Случаят от 2016 година, когато турският журналист е открит на границата с Румъния в товарен автомобил. Журналистът е поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в родината. Българските власти дори не са разгледали молбата му за международна закрила, а в момента журналистът се намира в турски затвор.

Той е работел за вестник „Заман“ и за агенция „Джихан“, но е бил уволнен и журналистическата му карта е била отнета. Турските власти са го нарочили за „гюленист“ Европейският съд в Страсбург осъжда България да плати обезщетение от 15 хиляди евро за претърпени неимуществени вреди на екстрадирания журналист.

Пред съда е висящо и делото, заведено от турския гражданини Абдулла Бююк.

През септември миналата година германското издание „Шпигел“ обяви, че е имало директен натиск от страна на Турция върху българските власти да предадат турския бизнесмен Бююк.

Турчинът бе предаден на властите в Анкара преди четири години и бе обвинен за връзки организацията на Фетуллах Гюлен – ФЕТО. Официалните власти в Анкара обявиха ФЕТО за терористична организация, която стои зад опита за пуч срещу Ердоган през 2016 година.

Според „Шпигел“ премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган.

Журналистическото разследване се базира на секретни грами от турското посолство в София.

Около 90 турски граждани са били експулсирани по същата процедура, като тази на Бююк. В своя мандат главният прокурор Сотир Цацаров имаше общо четири срещу с турските главни прокурори, една среща с президента Ердоган и неизвестен брой срещи с турския посланик.