Начало БЪЛГАРИЯ Монументът „Бузлуджа“ със статут на културна ценност от национално значение

Монументът „Бузлуджа“ със статут на културна ценност от национално значение

Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности реши дом-паметникът на връх Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщиха от Община Казанлък.

Това осигурява стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта и ангажира държавата в по-голяма степен да положи грижи за опазването на културната ценност.

В заседанието, свикано със заповед на министъра на културата проф. Велислав Минеков, участие взеха главният архитект на общината Георги Стоев и директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов.

Монументът Бузлуджа е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на „противоречивото“ културно наследство.

Официалното име на паметника е Дом паметник на БКП и е построен като най-големия идеологически монумент на комунистическия режим в България.

Издигнат е през1981г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото си име връх Бузлуджа (до 1942 г.), в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г. На конгреса е учредена Българската социалдемократическа партия, за чиито наследнички се смятат БКП и нейната приемничка БСП.