сряда, 1 май 2024 г.

Стефан Янев: Мога да бъда премиер на редовен кабинет

Стефан Янев: Бих могъл да бъда и редовен премиер, но не на всяка цена

Бих могъл да бъда премиер на редовен кабинет, но не на всяка цена, каза днес пред Би Ти Ви служебният министър председател Стефан Янев. Той уточни, че до момента с него такива разговори не са водени. „Ако бъде отправена такава покана тя трябва да е на база приоритети, визии, програма и коалиция, която да излъчи правителство“, допълни Янев. Като най-важни приоритети той смята реформата на съдебната система, подпомагане на бизнеса и продължаване на социалните програми. Попитан, какво би казал на своя наследник, Янев отговори: „Ще му кажа, че има много неотложни проблеми за решаване, като е нужна воля, сила и подкрепа от партиите и парламента“.

Според Янев служебното правителство се е справило с основната си задача – организацията на изборите. В отговор на въпрос той посочи, че почти всички партии са имали готовност да купуват гласове, но МВР е противодействало на тези нагласи. За Стефан Янев ниската избирателна активност се дължи на това, че партиите не са намерили начин от една страна да предадат посланията си на хората, а от друга да чуят какво те искат. Според служебния премиер работата на министрите не се е отразила на резултата на партия ГЕРБ, като те са действали надпартийно и в рамките на закона. „Ако има обвинение към работата на отделните министри това го отдавам на нормалното политическо говорене“. Попитан, вярно ли е, че 3000 симпатизанти на ГЕРБ са били викани на разпити, Янев отговори: „Ако е вярна тази статистика, това не говори добре за самите тях“.

На въпрос каква оценка дава на главния прокурор служебният премиер уточни, че тя е била дадена от хората на площадите миналата година. „Тя не е променена. Хората искаха оставката му, искаха възстановяване на справедливостта. За една година Иван Гешев не е показал различен тип поведение“, допълня Стефан Янев. Попитан, защо искането към Висшия съдебен съвет да се прекрати предсрочно мандата на главния прокурор идва сега, в последните дни на служебното правителство, Янев отговори: „Предполагам сега е бил готов материала“.
Според него в справката, изготвена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, има достатъчно данни, които дават основание да се иска неговото предсрочно отстраняване. „ВСС трябва да прецени. Важно е сега всичко да стане в рамките на закона и правилата“, каза Стефан Янев.

ВСС се събира на редовно заседание на 22 юли, като точката с исканото освобождаване на главния прокурор е първа в дневния ред. За да бъде Гешев освободен, искането трябва да се подкрепи от 17 от 25-те членове на съвета. Отстраняване на главния прокурор се иска за негови действия и бездействия, които представляват тежко нарушение на служебните задължения и накърняват престижа на съдебната власт. В сигнала от Рашков има и информации за извършени от Иван Гешев престъпления. Те са свързани с недопустимо разгласяване на информация, придобита със Специални разузнавателни средства, но за момента няма да се иска отстраняването на главния прокурор заради това.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html