сряда, 1 май 2024 г.

Отвориха църква в чест на Марадона

сн. Ройтерс

В мексиканския щат Пуебла е открита първата църква в страната в чест на футболната легенда Диего Марадона, съобщава Ройтерс .

Две големи вази с футболни топки посрещат на входа на своеобразния храм, а изображение на футболиста с мексиканско сомбреро поздравява посетителите. Вътре в помещението католически икони висят до снимки и плакати на Марадона – от кадри от детството до заснети от камера срещи между спортиста и покойния кубински лидер Фидел Кастро и папа Франциск. Както отбеляза Марсело Буше, който отвори църквата, това е място, където „хората могат да говорят за футбол“.

Култът Марадона се е разпространил в няколко страни и вече има повече от половин милион последователи. Първата в света църква в чест на футболист е открита в аржентинския град Росарио още през 1998 година когато Марадона все още бе жив. Идеята за създаване на „футболната“ религия е на 33-годишните фенове Алехандро Верона и Ернан Амес и възниква през 1986 г. Именно тогава техният идол изведе националния отбор на страната до победа на Световното първенство по футбол.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html