сряда, 1 май 2024 г.

„Галъп“: Изборите са били по-честни, 2/3 одобряват машинното гласуване

Графики Галъп

Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, а почти всеки втори гласоподавател определя отминалите предсрочни избори като по-честни от предишните. Това показват данните от първия в страната независим следизборен сондаж, осъществен от „Галъп интернешънъл“.

Изследването също така регистрира високо одобрение на машинното гласуване.

Мандатът, който гласоподавателите дадоха в неделя, отчетливо е за премахване на модела на управление на ГЕРБ – над две трети от пълнолетните българи го декларират. Същевременно мнозинството не одобрява прибързването при обявения от Слави Трифонов проект за правителство, а и самия му състав. Масовите желания са за правителство на партиите на промяната, независимо как точно ще бъде реализирано. Има предразположение и към някаква форма на „продължение“ на служебния кабинет, изтъкват още от „Галъп“.

48,5% смятат, че изборите са били по-честни от преди, 27,9% – същите като преди, а за по-нечестни ги намират 9,3%. Машинното гласуване явно е сработило според общественото мнение.

75,6% избират опцията „правителство“ пред опцията „нови избори“ (15,6%). В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че той няма да успее, а 39,9% – че ще успее. Останалите се колебаят.

Премахването на досегашния модел на управление явно се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии. Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтори, съгласяват се 71,5% от запитаните, докато 20,2% не смятат, че е проблем, ако този модел се повтори.  На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят.

Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на Слави Трифонов преди свикването на парламента. 24,8% одобряват. Николай Василев не е одобряван от 56,9%, а е одобряван от 23,4%. Останалите се колебаят. Очевидно изтеглянето на Василев е благоприятна за Трифонов стъпка. 50,4% обаче не одобряват като цяло предложения състав, а 26,7% го одобряват.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 816 души. Изследването е проведено в периода 14-16 юли. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html