сряда, 1 май 2024 г.

Меркел в САЩ: Ще остане ли „Северен поток 2“ пречката в добрите отношения между двете страни

Прощалното посещението на Ангела Меркел в САЩ като ръководител на правителството на ФРГ има за цел да засвидетелства хармонията в трансатлантическите отношения. Всъщност има един като че ли неразрешим проблем, по който позициите на Берлин и Вашингтон се различават сериозно. „Северен поток 2“ остава един от основните препъни камъни.

САЩ открито се противопоставят на строителството на газопровода и полагат активни усилия, насочени към блокиране на проекта, предимно с цел да се нанесат удари по интересите на Москва и да се осигури подкрепа на Украйна като държава, през която руският природен газ тече към Европа. Експерти посочват, че САЩ се опитват да прокарат доставките на своя втечнен природен газ за европейския пазар, който е много по-скъп от руския.

Законодателството, прието в САЩ през последните няколко години, предвижда, наред с други неща, възможността за прилагане на едностранни ограничителни мерки срещу фирми, участващи в изпълнението на „Северен поток 2“. Независимо от това администрацията на Байдън се опита да не задълбочава конфликта около проекта: държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди на 19 май, че Вашингтон е изоставил ограниченията за компанията Nord Stream 2 AG и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг. Според дипломата това решение е сред националните интереси на САЩ.

Канцлерът на ФРГ ще посети Вашингтон, където ще проведе разговори с държавния глава на САЩ Джо Байдън. Програмата Меркел включва разговори с вицепрезидента на САЩ Камала Харис под формата на работна закуска, както и среща с представители на германската бизнес общност.

Освен това канцлерът ще получи почетна докторска степен от университета „Джон Хопкинс“. След разговори с Байдън и съвместна пресконференция на лидерите на двете страни във Вашингтон, американската страна организира работна вечеря. Меркел ще бъде придружена от съпруга си Йоахим Зауер.

Очаква се канцлерът и президентът да обсъдят сътрудничеството в рамките на НАТО. По-рано германските власти обявиха своя ангажимент за целта да увеличат разходите за отбрана до 2% от националния БВП. САЩ също така очакват ФРГ да поеме по-голяма отговорност за военните операции на Алианса в чужбина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html