сряда, 1 май 2024 г.

Николай Василев: Никога не съм се чувствал по-готов за премиер

Николай Василев, снимка Интернет

„Приел съм да бъда кандидат за премиер. Никога не съм се чувствал по-готов за това. Надявам се да спечелим подкрепа в парламента.“ Този лаконичен коментар направи за „24 часа“ Николай Василев, който бе номиниран от Слави Трифонов за премиер.

И пред Блиц Василев обяви, че е готов за премиер.

Той е уверен, че може да се справи с държавното управление, но за момента се въздържа от обширни коментари, поне докато кандидатурата му не влезе за обсъждане в 46-ото Народно събрание.

„На този етап все още не съм готов да разговарям с медии. Всяко нещо с времето си. Ще се чуваме. Бъдете живи и здрави“, допълни Василев.

Василев не се нае да прогнозира дали предложения от Слави Трифонов кабинет ще събере необходимата парламентарна подкрепа.

Междувременно в предаването „Лице в лице“ служебният министър на икономиката Кирил Петков обясни защо той и другите двама министри от кабинета „Янев“ са отказали постове в проектоправителството на Слави Трифонов.

„Говорихме с Николай Василев и въпреки че уважаваме тяхното мнение, видяхме, че имаме различия как финансите и икономиката трябва да се развиват. Нашата идея е, че големият ни приоритет е да се спрат кражбите и изтичанията. И когато това се случи, да се мисли за балансиране на бюджета. Ние сме десни хора, вярваме в частния сектор, но има неща, към които не трябва да се подхожда идеологически, а практично. В момента 42% от пенсионерите са под прага на бедност, за нас не е оптимално да се фокусираме дали трябва да се намалят тези 50 лева, докато вкарваме нови инвестиции и спираме всички кражби и кранчета по пътя.Това беше нашата визия. При Василев бе по-силно изразено чувството, че балансираният бюджет трябва да е голям приоритет, което според нас не беше найоптималното, защото ако човек тръгне първо да балансира бюджета преди да спре кражбите, хората, които са взимали държавните средства ще използват момента да настройват различни групи от обществото срещу правителството. Растежът в икономиката ще дойде със спирането на кражбите“, обясни Петков.

По думите му, предложението лично към него е било да остане министър на икономиката.

„Но икономиката без финансите е малко теория, защото едни икономически стратегии трябва да се подкрепят с правилните финансови стратегии. На Асен Василев не му беше предложено министерството, което сега оглавява – предложиха му екологията или министър без портфейл. Това дойде точно от различните ни виждания как нещата трябва да се развиват. Тогава пожелахме успех на техния екип“, поясни той.

Кирил Петков подчерта, че дискусиите им не са били със Слави Трифонов, а директно с Николай Василев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html