сряда, 1 май 2024 г.

Защо Кирил Петков взе на прицел Българската банка за развитие

Спектакълът, който разигра пред очите на цялото общество министърът на икономиката Кирил Петков, представен като грижа за Българската банка за развитие, май има съвсем ясни цели.

Кирил Петков е възложил на хора от надзорния и управителния съвет на институцията в спешен порядък да потърсят формални основания за обявяване на предсрочна изискуемост на всички раздадени кредити над 100 млн. лв., съобщи „Труд“, информацията потвърдена и от наши източници.

Още не беше встъпил в длъжност, Петков взе на прицел ББР, и направи светкавични „разкрития“ за отпуснати заеми на 8 търговски дружества на обща стойност близо 1 млрд. лева. Скандалът бе подет напоително от изданията на Иво Прокопиев „Капитал“ и „Дневник“. Не са тайна близките връзки между Прокопиев и министър Петков. Формацията „Да, България“ бе инженерно творение на издателя Прокопиев, мощно спонсорирано от приближени НПО-та.

Малко по-късно след гръмовния скандал се оказа, че кредитите на търговските дружества са напълно обезпечени и се обслужват редовно, а някои от фирмите дори публикуваха изявления, че са платили десетки милиони левове лихви на банката.

Всичко това послужи като формално основание на икономическия министър да поиска и да инициира смяната на управителните органи на ББР. Въпреки че съдът на няколко пъти блокира опитите му, а заради злостните си коментари по адрес на конкретни съдии Петков изпадна в конфликт и със съдийската гилдия, новите лица в управлението все пак бяха вписани преди дни в Търговския регистър.

Ако действията на новата управа, направлявани от министъра, доведат до разтрогване на договорите с големите кредитополучатели на банката, някои финансисти предвиждат, че потърпевша няма да е само ББР, но и целият банков сектор.

Любопитен детайл е, че един от приоритетите на кабинета, предложен от Слави Трифонов, бе приватизация на ББР, очевидно желание на самия министър Кирил Петков. Отколешна мечта и на Иво Прокопиев е да има собствена банка, което му бе отказано през 2008г. от БНБ.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html